Afbeelding

Opbrengst dertigste Omloop is voor hersenlab Sophia Kinderziekenhuis

Algemeen 494 keer gelezen

Traditiegetrouw presenteerde het bestuur de ins en outs van de komende Omloop in het auditorium van TBP in Dirksland. Dat was op donderdag 14 maart. Voorzitter Kom had de volgorde in zijn presentatie eens omgedraaid. Normaal noemt hij de hoofdsponsors altijd aan het eind, maar nu begon hij ermee, om het beter te laten blijven hangen bij het publiek. Zo verschenen Tieleman Keukens, WEA, DSign en Diaber al direct levensgroot op het scherm.

Door Kees van Rixoort

Daarna was het tijd om nog even terug te blikken op de Omloop van vorig jaar, nummer 29. "We hebben op het punt gestaan om de tocht af te gelasten, zoveel last hadden de deelnemers van regen en onweer. Vijftien weken hadden we heel mooi weer gehad. Toen kwam het Omloopweekend en werd het iets minder…", zei Kom met gevoel voor understatement. Uiteindelijk besloot het bestuur de Omloop niet te stoppen, al kwam wel het parcoursgedeelte op het strand te vervallen. De Omloop van 2018 bracht een mooi bedrag op: 31.000 euro ging naar het goede doel en 6.000 euro was voor de scholen (die de helft ontvangen van de opbrengst van hun deelnemertjes).

In 2019 zijn er weer diverse afstanden te lopen: 110 kilometer (dé Omloop), 80 kilometer (Kennedy-mars), 20 kilometer (Middelharnis-Goedereede), 55, 30 en 15 kilometer. De laatste drie op zaterdag. Dan is ook de Kinderomloop over 5 of 15 kilometer. Daarnaast is er weer de optie om dé Omloop af te leggen in estafettevorm, bijvoorbeeld als bedrijf, met collega's of vrienden. Het inschrijfgeld is iets opgehoogd in verband met de verhoging van het btw-tarief.

Reizend circus

Alle routes starten in Middelharnis op het Diekhuusplein. Onderweg zijn de nodige acts te horen en te zien. Dit om de wandelaars te inspireren en de toeschouwers te vermaken. Met tien acts in 24 uur, van Mozart tot Armin van Buuren, groeit de 'randprogrammering' uit tot een soort reizend circus, zo is de bedoeling.

Drie lokale goede doelen kunnen na de Omloop van 2019 500 euro tegemoet zien. Dat zijn de reddingsbrigade, de afdeling Goeree-Overflakkee van het Rode Kruis en Natuurmonumenten. Drie doelen die al vele jaren een rol spelen tijdens de Omloop. De reddingsbrigade is altijd paraat tijdens het wandelelement, het Rode Kruis verzorgt een groot deel van de EHBO en Natuurmonumenten stelt tijdens de Omloop natuurgebieden open die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek.

Het hoofddoel is wederom het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, waarmee de Omloop al enkele jaren een sponsorrelatie heeft. Dit omdat het ziekenhuis zich inzet voor kinderen en het een organisatie is met een langdurig bestaansrecht. Het geld is dit jaar voor het hersenlab, een nuttige voorziening waarvoor geen dekking is vanuit het primaire zorgbudget.

Diepzeeduik

Kinderneurochirurg Marie-Lise van Veelen was naar Dirksland gekomen om het belang hiervan uit de doeken te doen. Ze vertelde dat Sophia Kinderziekenhuis is gestart met een Kinderhersencentrum, waarvan het hersenlab een onderdeel is. "De onderzoekspoot van het hersencentrum, dat bedoeld is om de hersenfunctie te meten en te verbeteren. In het hersenlab doorlopen de kinderen een circuit van testjes, die informatie geven. Het circuit is zo ingericht dat de kinderen het leuk vinden. Zo is de loopmat een rode loper en maak je via een VR-bril een diepzeeduik. Spel en beleving, daar draait het om. Met de informatie die de testjes opleveren wordt een advies op maat gemaakt", aldus Marie-Lise van Veelen. "Ook gaan de gegevens in een databank, waardoor we meer kunnen leren over bijvoorbeeld oorzaken en technieken."

"We hopen op een mooie opbrengst", was de reactie van Willem-Jan Kom op dit verhaal. "En op een mooie wandeltocht met goed loopweer."

Uit de krant