Kinderarts Marieke Bax geeft uitleg over de gevolgen van het drinken van alcohol aan een jonge patiënt.
Kinderarts Marieke Bax geeft uitleg over de gevolgen van het drinken van alcohol aan een jonge patiënt. Foto: Ziekenhuis

Stijging aantal opnames op Dirkslandse alcoholpoli

Algemeen Drugs 2.516 keer gelezen

In het ziekenhuis in Dirksland worden jaarlijks tientallen jongeren opgenomen die onderuit zijn gegaan door de alcohol. Kinderarts Marieke Bax werkt op de alcoholpoli en heeft duidelijke opvattingen: "Alcohol is de enige drugs die je legaal kunt verkrijgen. Het is in iedere supermarkt te koop, terwijl het blijvende hersenschade veroorzaakt bij jongeren die (regelmatig) drinken." Ze strijdt daarom optimistisch en onvermoeibaar tegen alcoholgebruik door jongeren.

Een volwassene die veel heeft gedronken herkennen de meeste mensen wel, bijvoorbeeld aan een dubbele tongval en zwalkend lopen. Bij pubers is er meestal niks te zien tot het moment dat ze 'out' gaan. Ze voelen het zelf ook niet vooraf aankomen. Dat komt doordat de hersenen nog onvoldoende ontwikkeld zijn, daardoor komt de alcohol opeens onverwachts binnen.

Vroeger vooral bier

Veel mensen zeggen dat er vroeger ook werd gedronken, ook door minderjarigen en dat daar niet zoveel mis mee is. Maar volgens Bax was er vroeger veel minder bekend over de schade die alcohol aanricht en ging het toen vooral om bier. Door het lage alcoholpromillage daarvan kan er veel worden gedronken voor er sprake is van een vergiftiging. "De jeugd drinkt nu vooral sterke drankjes met een hoog alcoholpercentage. Soms hebben ze zoveel alcohol in hun lijf, dat het letterlijk levensbedreigend is." De beste optie om alcoholgebruik door minderjarigen te voorkomen, is volgens de kinderarts om drinken radicaal te verbieden als ouders. Bax: "Het is echt onzin dat ze het dan stiekem gaan doen. En geef daarnaast zelf het goede voorbeeld als volwassene."

Op hersenscans laat de kinderarts zien wat de gevolgen zijn van alcoholgebruik als de hersenen nog niet zijn uitgegroeid. Een paar drankjes per week zorgt al voor flinke hersenschade, vooral het voorste gedeelte van de hersenen gaat kapot door alcohol. Daardoor zijn er minder remmingen en worden er sneller grenzen overschreden, dat uit zich bijvoorbeeld in ongewenst gedrag, agressie of drugsgebruik. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat mensen die op jonge leeftijd beginnen met drinken veel vaker alcoholverslaafd zijn als volwassene.

Stijging aantal opnames

De afgelopen jaren is het aantal jongeren dat door drank in het Dirkslandse ziekenhuis terecht komt gestegen. Dat wil niet per se zeggen dat er steeds meer gedronken wordt. Het aantal stijgt ook omdat er door de alcoholpoli nauw wordt samengewerkt met de politie en ambulancedienst. Ook jongeren die nog niet 'out' zijn gegaan, maar waarbij wel vaststaat dat er sprake is van een alcoholvergiftiging worden nu naar het ziekenhuis gebracht. Dit is een nieuwe aanpak die op dit moment verder wordt ontwikkeld. Marieke Bax: "Als het project van het op straat signaleren hier op Goeree-Overflakkee succesvol is, kunnen we het uitrollen in heel Nederland."

In 2014 is de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. Dat heeft volgens landelijk onderzoek tot op heden nog niet geleid tot een daling van het alcoholgebruik door jongeren, maar het heeft wel de groei van de afgelopen jaren beëindigd. Voor de kinderarts is dat geen reden om tevreden te zijn, ze blijft strijden om de gevaren van alcohol voor jongeren onder de aandacht te brengen. Ze geeft lezingen bij kerken, op scholen en verenigingen. Het is belangrijk dat ouders beseffen dat ze een voorbeeldfunctie hebben en dat ze weten hoeveel schade alcohol aan kan richten. "Ik vind het absurd dat bij veel sportverenigingen om 12.00 uur de tap al opengaat. Als ik ze daarop aanspreek, zeggen ze dat er anders niemand komt…" Het is volgens de kinderarts vreemd dat we het beste voor ons lijf willen en daarom sporten en letten op gezonde voeding, maar wel het lichaam vergiftigen met alcohol. "Een cultuuromslag wat betreft alcohol is een kwestie van een lange adem, maar ik ben al blij als we de komende jaren een lichte daling zien van het aantal jongeren met een alcoholvergiftiging."

Kleurtjes in je hoofd

Ze vertelt over haar verbazing toen ze hoorde dat er mensen zijn waarbij het een gewoonte is om op zaterdagochtend om 11.00 uur een glaasje jenever te drinken. "Dan moet je niet vreemd opkijken als jongeren drinken heel normaal vinden en daar al op jonge leeftijd mee beginnen." Marieke Bax eind vorig jaar te zien in een video van vlogger Gio, die op pad gaat met de politie en meerdere jongeren tegenkomt die 'buiten westen' zijn. De kinderarts heeft in de vlog een gesprek met een jongen die een paar weken eerder 'out' is gegaan door alcoholgebruik. Ze laat hem een hersenscan zien. Daarop is de schade te zien door alcoholgebruik, door het drinken is er een veel kleiner deel van de hersenen actief. De zevenjarige zoon van de kinderarts zei na het zien van het filmpje: "Ik ga niet drinken, want dan heb ik minder kleurtjes in mijn hoofd."

Gevolgen van alcoholgebruik door minderjarigen

Als jongeren onder invloed zijn, is de kans op een (verkeers)ongeluk, agressie of seksueel ongewenst gedrag groot. Op de lange termijn zorgt het drinken voor hersenschade, dat effect treedt ook op als er alleen in het weekend een paar glazen worden gedronken. De hersenschade kan zorgen voor concentratieproblemen, het verliezen van emotionele controle en geheugenstoornis. Dat zorgt weer voor problemen thuis, op school of op het werk.

Zo werkt de alcoholpoli

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is een regionale alcoholpoli. Jongeren met een alcoholvergiftiging van zowel Goeree-Overflakkee als Voorne Putten en soms ook Schouwen-Duiveland komen in Dirksland op de Spoedeisende Hulp terecht. Daar wordt onderzoek gedaan, waarbij onder andere wordt gekeken naar het alcoholpromillage. De behandeling bestaat uit het opwarmen van het lichaam, een infuus met glucose toedienen en indien nodig transport naar het Sophia Kinderziekenhuis voor beademing en/of nierdialyse. Na de opname volgt een afspraak op de alcoholpoli met een kinderarts en een kinderpsycholoog. Hierbij wordt er een lichamelijke controle uitgevoerd. Door uitleg te geven over de gevolgen van alcohol, hopen de artsen het gedrag van jongeren en ouders te veranderen en de kans op herhaling te verkleinen. De kinderpsycholoog brengt in kaart of er problemen zijn die een aanleiding kunnen zijn om te drinken.

Feiten op een rij

1. Er worden ongeveer evenveel jongens als meiden opgenomen op de alcoholpoli.
2. De leeftijd van de jongeren die worden opgenomen varieert van 13 tot 18 jaar.
3. Bij 14 procent van de jongeren die wordt opgenomen is het alcoholpercentage zo hoog dat het levensbedreigend is.
4. Er is maar een heel klein percentage minderjarigen dat een alcoholvergiftiging oploopt binnen de horeca. Meestal wordt er bij vrienden, buiten of op een feestje gedronken.

Uit de krant