Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Schoolkinderen aan de slag in het bos

Goeree-Overflakkee - Woensdag was het Nationale Boomfeestdag. Op veel plaatsen in Nederland werd door schoolkinderen de spa ter hand genomen en jonge bomen geplant. Op het eiland gebeurde dit op twee plaatsen in Stellendam en in Herkingen.

Staatsbosbeheer heeft dit jaar voldoende plantlocaties op het eiland beschikbaar. Hierdoor kon men woensdag zelfs op twee plaatsen jonge bomen planten, in Stellendam en in Herkingen. De afgelopen winter hebben mensen van Staatsbosbeheer een deel van het Stellebos flink onder handen genomen. Het gevolg was dat er een deel van het bos kaal was gemaakt. Een ruimte die natuurlijk wel opgevuld moet worden met nieuwe aanplant van bomen. Schoolkinderen werden uitgenodigd om een handje te helpen. Twee scholen uit Stellendam gaven gevolg aan het verzoek, met als resultaat dat ruim zeventig leerlingen van de scholen Het Kompas en het Stellegors woensdag zich op de plantlocatie hadden verzameld. William van der Hulle van Staatsbosbeheer heette de kinderen hartelijke welkom. Hij vertelde dat de oude bomen moesten worden gerooid omdat ze "op hun einde" waren en dat ze daarom een gevaar vormden voor de wandelaars in het bos.

Wethouder

Wethouder Tea Both van de gemeente Goeree-Overflakkee vatte ook de spa om de jonge boompjes te planten. Zij sprak haar waardering uit dat de kinderen naar het bos waren gekomen om te helpen. Zij legde uit dat ze heel graag meewerkte aan het project omdat bomen heel belangrijk waren. "Ze houden de lucht schoon en bieden plaats aan allerlei dieren zoals vogels". Tea verzekerde de kinderen dat de nieuwe bomen weer heel wat jaren mee zullen gaan en dan kan er door de kinderen nog eens worden teruggedacht aan 13 maart 2019 toen ze de bomen hebben geplant. En dit kon één van de juffen beamen want zij er herinnerde zich nog dat lang geleden zij ook mee had gedaan aan een boomplantdag voor het Stellebos.

Provincie

Hans Kleij, programmadirecteur bij de provincie Zuid-Holland was naar Stellendam afgereisd. Samen met Tea Both plantte hij een herdenkingsboom en later hielp hij de kinderen bij het planten. Hij vertelde de kinderen dat hij ook lang geleden als schoolkind had deelgenomen aan boomplantdagen. Verder wees hij erop dat de kinderen samen met schoolkinderen van 290 gemeenten in het land deze dag bomen planten. Hij hielp graag mee omdat hij ook weet dat bomen voor een gezonde lucht kunnen zorgen, dit geldt zeker voor "de mooiste gemeente van Zuid-Holland".

Hierna gingen de kinderen met veel enthousiaste aan de slag. Dit ondanks de regen die ervoor zorgde dat het dragen van laarzen geen overbodige luxe was. Later op de dag werden er bomen geplant in Herkingen. Volgende week woensdag zullen er onder leiding van de gemeente door schoolkinderen bomen worden geplant in Dirksland, waarbij er ook een tijdcapsule in de grond wordt gestopt.

Meer berichten