Logo eilandennieuws.nl
Paul Kieviet aan de speeltafel van het orgel in Sommelsdijk.
Paul Kieviet aan de speeltafel van het orgel in Sommelsdijk. (Foto: )

Presentatieavond CD Paul Kieviet op Meere-orgel op vrijdag 22 maart

De avond is op vrijdag 22 maart en niet zoals in de krant vermeld op zaterdag.

SOMMELSDIJK – Vrijdag 22 maart vindt er een bijzondere presentatieavond plaats in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk. Organist Paul Kieviet zal met medewerking van zijn zoon Auke een presentatieconcert verzorgen waarin twee nieuw uit te geven CD's centraal staan.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Het zijn in meerdere opzichten bijzondere CD's. In de kerk van Sommelsdijk, gezeten onder het monumentale Meere-orgel, vertelt organist Paul Kieviet graag over de aanleiding tot het maken ervan.

De CD's worden uitgegeven voor Lindenberg Productions B.V. In 2015 zijn ze in deze kerk al opgenomen. Piet Lindenberg - voorheen van de bekende boekhandel Lindenberg uit Rotterdam - en Paul Kieviet waren drie jaar geleden al van plan om de CD's uit te geven, maar door allerlei oorzaken is de uitgave wat uitgesteld. Kort geleden besloot Piet Lindenberg om zijn oude CD-label LBCD weer op te pakken. Hiermee kwam er ook weer gelegenheid om de opnamen van Paul Kieviet uit te brengen. "Mijn geduld is wel op de proef gesteld", verzekert de Sommelsdijkse organist, maar nu kijkt hij met veel plezier uit naar de CD-presentatie van vrijdag 22 maart.

Bij het samenstellen van het programma van de presentatieavond rondom de uitgave van de CD's heeft Paul Kieviet zich laten inspireren door de bekende organist Klaas Bolt, die in 1990 overleed. Paul vertelt dat Bolt heel veel heeft betekend voor de Nederlandse orgelwereld. Hij heeft 'de gemeentezang' in de orgelwereld voor het voetlicht gebracht. Hij was organist van de Grote of St. Bavokerk in Haarlem en heeft er alles aan gedaan om verschillende stromingen in de orgelmuziek met elkaar te verbinden, door op een nieuwe en creatieve manier aandacht te geven aan het belang van improvisatie en gemeentezangbegeleiding. In de jaren '70 en '80 was het Klaas Bolt die velen de ogen opende voor de schoonheid van het Hollandse historische orgel, zoals ook Abraham Meere's schepping in Sommelsdijk. Voor vele jonge vak-organisten was Bolt inspiratiebron, niet in het minst door opnamen met samenzang op het label LBCD… Paul Kieviet studeerde bij Bolt in 1986 improvisatie en gemeentezangbegeleiding aan de Internationale Zomeracademie in Haarlem. Een jaar later begeleidde Bolt de laatste grote restauratie van het Sommelsdijkse Meere-orgel. Verder is het bijzonder dat Klaas Bolt ook adviseur was bij de bouw van een nieuw orgel voor de Dorpskerk van Vierpolders in 1979. Deze kerk is inmiddels gesloten en het orgel werd drie jaar geleden overgeplaatst naar 'De Open Hof', de zaal van de Christelijke Gereformeerde Kerk van Middelharnis, waar Paul Kieviet ook organist is. Dit instrument, een exacte kopie van een orgel uit 1756, is bij uitstek representatief voor Bolt's visie: het tot in de kleinste details willen leren van de klassieke Hollandse orgelbouw.

Paul Kieviet

De in 1964 geboren organist Paul Kieviet studeerde aan het Rotterdams Conservatorium de hoofdvakken Orgel bij Arie J. Keijzer en Bernard Winsemius, Kerkmuziek bij Barend Schuurman en Theorie der Muziek bij Jan Kleinbussink, Peter-Jan Wagemans en Ludwig Otten. Hij is als organist verbonden aan de Hervormde Gemeente en de Christelijke Gereformeerde Kerk te Middelharnis en de Hervormde Gemeente te Sommelsdijk. Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde hij af als docerend musicus, uitvoerend musicus, kerkmusicus en muziektheoreticus. Hij bouwde een uitgebreide en bloeiende lespraktijk op, waarin vele leerlingen worden opgeleid tot kerkorganist of met succes meedoen aan orgelconcoursen. Aan Muziekgebouw Goeree-Overflakkee geeft hij muziektheorie. In 1985 won hij het Nationaal Orgelconcours in Leiden. Paul Kieviet laat zich graag inspireren door de orgelkunst van Johann Sebastian Bach. Onlangs gaf hij zijn 70e Bachconcert.

Tijdens het presentatieconcert spelen vader en zoon Kieviet ook vierhandige werken. Auke heeft vanaf zijn vijfde jaar les van zijn vader, Paul Kieviet. In 2012 en 2016 werd hij prijswinnaar op het orgelconcours te Oude-Tonge en in 2014 en 2016 won hij de wisselbeker op het Jeugdsolistenconcours te Melissant. In 2017 werd hij prijswinnaar op het eerste Ambitus Orgelconcours. Auke werkte mee aan orgelconcerten in onder meer Rotterdam, Utrecht en Maassluis. Hij is een van de organisten van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Middelharnis. Aan de partitabundel ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Vereniging van Orgelvrienden werkte hij mee als componist.

Leerlingen

In de afgelopen jaren heeft Paul Kieviet al veel leerlingen les mogen geven op zowel het orgel als de piano. Momenteel geeft hij les aan ongeveer 70 leerlingen. Onder hen zijn ook veel jongeren. De orgelleerlingen krijgen vooral les op het grote Leeflang-orgel van de Hervormde Kerk van Middelharnis, waar ook gebruik wordt gemaakt van het koororgel en de vleugel.

Programma

Voor de presentatieavond is een gevarieerd programma samengesteld: variaties over Psalm 119 van Anthoni van Noordt; Pièce d'Orgue (BWV 572) van Johann Sebastian Bach; variaties over Psalm 75 van Klaas Bolt en variaties uit Sonate V in d (allegro) van Carl Philipp Emanuel Bach.

Vierhandig door Paul en Auke: "Ein Orgelstück für eine Uhr" (KV 608) van Wolfgang Amadeus Mozart en het Zesde Brandenburgse Concert in Bes (BWV 1051) van Johann Sebastian Bach.

Verder is er improvisatie en gemeentezang (Psalm 84 en Psalm 105).

Het presentatieconcert op vrijdag 22 maart wordt gehouden in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk en begint om 20.00 uur. De toegang is € 5,-. Lezers van deze krant hebben op vertoon van de bon bij dit artikel voor maximaal twee personen gratis toegang. Uiteraard kunnen de CD's deze avond worden aangeschaft.


INFORMATIE OVER DE CD'S:

Van Fluit traver tot Carillon - De veelzijdigheid van een Rococo-orgel

Paul Kieviet bespeelt het Meere-orgel (1821) in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk m.m.v. Auke Kieviet

Een literatuurprogramma, geheel afgestemd op de registermogelijkheden van dit orgel. De spelvreugde spat er aan alle kanten van af, zeker als vader en zoon samen op de orgelbank zitten. De opname is gerealiseerd kort nadat het orgel een grote onderhoudsbeurt kreeg en generaal gestemd werd; het klinkt dus optimaal en dat inspireert Paul Kieviet extra tot maximale prestaties. Het programma is volgt:

C.Ph.E. Bach - Sonate in D (Allegro di molto, Adagio e mesto, Allegro)

C.Ph.E. Bach - Variationen in d (Thema, 9 variaties, Thema da capo)

J.S. Bach - "Von Gott wil ich nicht lassen" (BWV 658)

J.S. Bach - "Allein Gott in der Höh' sei Ehr"(BWV 663)

J.S. Bach - "Französische Suite no. 2 (Allemande, Courante, Sarabande, Air, Menuet, Gigue)

J.C. Oley - Choralvorspiel "Der Tag ist hin, mein Jesu bei mir bleibe" (melodie Geneefse Psalm 8)

J.H. Buttstedt - Fuga in g

J.L. Krebs - "Allein Gott in der Höh' sei Ehr" (Praeambulum, Choral, Choral allo mode supra; uit: "Clavierübung")

J.L. Krebs - Trio in a

W.A. Mozart - "Ein Orgelstück für eine Uhr (Allegro, Andante, Allegro, KV 608; vierhandig met Auke Kieviet)

LBCD105 - Totaaltijd 72'22'' - Prijs € 14,90 - Samen met de MACD15 (zie hieronder) € 27,50.

Vox Humana - Gemeentezang, koraalspel en improvisatie - Hommage aan organist-orgelkundige Klaas Bolt (1927-1990)

Paul Kieviet bespeelt het Meere-orgel (1821) in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk

Deze cd is ontstaan uit een herdenkingsconcert in mei 2015 n.a.v. de 25ste sterfdag van Klaas Bolt, die als adviseur in 1987 een belangrijke rol bij de restauratie heeft gespeeld. De improvisatie en samenzang zijn gecombineerd met enkele apart opgenomen koraalbewerkingen. De wijze van begeleiden en improviseren in klassieke stijlen zijn direct beïnvloed door Bolts praktijk.

Paul Kieviet - De 'geluiden' van het orgel worden voorgesteld in een orgeldemonstratie à la Klaas Bolt over de melodie van Psalm 119 - Koraal met 6 variaties en aansluitend samenzang vers 1, 3, 9 en 86

C. Goudimel - Koraal Psalm 116, gevolgd door

Anthoni van Noordt - Psalm 116 - 6 Versen (uit: Tabulatuurboeck van Psalmen en Fantasyen 1659):

Klaas Bolt - Voorspel op Psalm 88 met aansluitend samenzang vers 1 en 8

Paul Kieviet - Variaties over Psalm 31 (Koraal, 4 variaties en slotkoraal)

Klaas Bolt - Variaties over "Ontwaak, gij die slaapt" (Koraal, 6 variaties en slotkoraal)

Paul Kieviet - Improvisatie over Psalm 85 met aansluitend samenzang vers 1, 2, 3 en 4

MACD15 - Totaaltijd 78'14'' - Prijs € 14,90 - Samen met de LBCD105 (zie hierboven) € 27,50. Leverbaar vanaf 23 maart.

In de huis-aan-huiskrant van Eilanden-Nieuws van 12 maart is een bon te vinden. Bij inleveren van deze bon aan de kerk kan men met twee personen gratis het concert bijwonen.

Meer berichten