Logo eilandennieuws.nl
Grote belangstelling voor de interactieve tafel. (Foto: Wim van Vossen Fotografie)
Grote belangstelling voor de interactieve tafel. (Foto: Wim van Vossen Fotografie) (Foto: Wim van Vossen)

VVV Goeree-Overflakkee presenteert trots het nieuwe Inspiratiecentrum in 't Blaeuwe Huus

Met beleving, storytelling en interactieve informatie

OUDDORP – Vanuit de ontvangstruimte in het gerenoveerde deel (pakhuis) van de voormalige chichoreifabriek De Ceres naar het compleet vernieuwde VVV-Inspiratiecentrum 't Blaeuwe Huus is het slechts enkele minuten lopen. Maar die oversteek maakten vrijdagmiddag vele tientallen genodigden met overtuiging. In de wetenschap dat men in een geheel eigentijds VVV-imperium zou komen waar beleving, interactie, gastheerschap en gedigitaliseerde informatie naast directe baliecontacten centraal staan. Dit VVV-centrum (Goeree-Overflakkee) is wellicht het mooiste van het land meende kantoormanager Mirna Bogert in haar welkomstwoord.

Door Jaap Ruizeveld

Ondernemers, een groot aantal raadsleden, vertegenwoordigers van instellingen en organisaties, betrokkenen, oud-politici en genodigden, luisterden voorafgaand aan het openingsmoment naar gloedvolle woorden van VVV-voorzitter Jeroen den Hollander, portefeuillehouder Tea Both en stichtingsvoorzitter 't Blaeuwe Huus, Joost van der Pol. Alles stond in het teken van trots. Een VVV-organisatie die toekomstbestendig is en daaraan blijft werken. Die op het gebied van marketing samen met de gemeente optrekt. Die het aandurfde te gaan voor een complete update. Professioneel. Inspelend - met digitalisering - op de veranderende wereld rondom en de nieuwe wensen van toeristen / recreanten. Met dank aan Patrick Polie (Destinatie X) de begeleider in het gehele proces voor zijn deskundige inzet.

Op de kaart                                                                                                                                

Het heeft de VVV eilandelijk nog steviger op de kaart gezet. Niet alleen regionaal en landelijk maar ook internationaal. Met - naast Nederlands en Duits - ook brede informatie voor Franstalige- en Engelstalige bezoekers. Wethouder Both sprak van een meerwaarde in ontwikkeling. Waar het hele eiland (o.a. met informatiewanden op locaties ) bij betrokken wordt. Samen. De Kop, het midden en het oostelijk deel van Goeree-Overflakkee. Zij was blij met de nieuwe uitstraling, die als verrassend wordt ervaren. Enthousiast vermeldde de portefeuillehouder uiteraard ook dat de vier Quality Coast gebieden in de Nederlandse Delta: Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duivenland, Veere en Westvoorne door de organisatoren van Green Destination top 100 in Berlijn zijn benoemd tot de beste duurzame natuurbestemming wereldwijd. Joost van der Pol toonde namens de stichting 't Blaeuwe Huus zijn trots dat de stichting met de VVV een sterke eenheid vormde en vormt onder het thema Samen voor altijd. Blij ook was hij dat de begroting sluitend kon worden gemaakt en dat de stichting daar een steentje aan heeft kunnen bijdragen.

Interactieve tafel

Centraal staat in het Inspiratiecentrum de interactieve tafel waarop een maquette van het eiland met daarin markante objecten. Alles kan er door projectie live in beeld worden gebracht. Maak een keuze (touchscreen) voor een gewenst thema. De informatie wordt verstrekt en op een grote wand wordt het onderwerp geprojecteerd. Fietsroutes, natuurgebieden. Een scala aan thema's. Projectleider Patrick Polie showde bij de opening de gasten langs en door de imponerende hoogstandjes op het eiland. Zien en doen, natuur, water en historie / erfgoed alles komt aan bod. Wat te denken van een culinaire tafel met de Goereese vis op het bord. Talrijke animaties.

Virtuele tramrit                                                                                                                        

Surfen op het Grevelingenmeer bij de Brouwersdam met gegevens over windkracht en golfhoogte. De visserij, natuurgebieden en stranden. Aan alles lijkt gedacht. Dankzij het RTM trammuseum kan men plaatsnemen op bankjes en een virtuele rit maken langs het Grevelingenmeer. Een trilplaats zorgt er voor dat je je echt over de rails voelt rijden. Wil je luisteren naar wat Richard Groenendijk, Dave von Raven of onze eigen Pau Heerschap, allen verknocht aan het eiland, te vertellen hebben?. Schakel in en laat je in enkele minuten inspireren. Beleef het pop-up museum met mini shows. Geniet van de bijzondere verlichte natuurfoto's van Jan Baks. "Fantastisch. Hier zijn wij blij mee. Een uitstraling passend in deze tijd. Trots. Dit is een invulling van eilandmarketing". Unaniem positieve reacties van politici en bezoekers. En de VVV zelf ?. Wie had dit kunnen bedenken bij de start van de lokale Ouddorpse VVV in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Open Dag                                                                                                                                

Zaterdag maakten veel eilandbewoners graag gebruik van de mogelijkheid om op de Open Dag zelf de metamorfose in 't Blaeuwe Huus te zien en te beleven. "Opvallend veel Ouddorpers kwamen een kijkje nemen. Zij waren verrast en verbaasd over wat er allemaal is veranderd", vertelt Mirna Bogert. De realisatie van het VVV Inspiratiepunt is mede tot stand gekomen door bijdragen van de gemeente Goeree-Overflakkee, Stichting 't Blaeuwe Huus, United Fish Auctions en het Coöperatief Dividend van Rabobank Het Haringvliet.

Meer berichten