Logo eilandennieuws.nl
Louis Visseren bespreek de ingezonden foto's.
Louis Visseren bespreek de ingezonden foto's. (Foto: )

Spanning bij De Rarekiek

MIDDELHARNIS - Traditiegetrouw wordt in het begin van het jaar de jaarwedstrijd bij Fotoclub De Rarekiek gehouden.

Voor deze wedstrijd leveren de clubleden elk twee zwart-wit foto's, twee kleurenfoto's en een samenhangende serie van drie foto's in. Het onderwerp en formaat is vrij. Het moeten wel afdrukken zijn, geen beelden met de beamer. Netjes gepresenteerd natuurlijk, maar dat kun je wel aan de Rarekiekers overlaten. De foto's worden het ene jaar door een bekend fotograaf beoordeeld en het andere jaar door een kunstenaar. Voor de winnaar in elke categorie staat een beeldje, ooit gemaakt door Mel Dale uit Stad aan 't Haringvliet, klaar. De trotse fotograaf mag dat beeldje een jaar mee naar huis nemen. De clubleden noemen deze jaarwedstrijd dan ook: 'De Beeldjes'.
Beoordeling van foto's is moeilijk, je kunt het niet meten. Punten geven gebeurt dus niet. Jurering is in grote mate subjectief: niet ieder kijkt op dezelfde manier naar een foto. Er zijn dus geen nummers twee en drie.
Dit keer was Louis Visseren als fotograaf voor deze niet geringe klus gevraagd. Louis is een landelijk bekende fotograaf, die veel jureringen en lezingen geeft. Als mentor van de Fotobond helpt hij veel fotografen verder in hun ontwikkeling.
De laatste jaren is De Rarekiek flink gegroeid, zodat een flinke stapel foto's naar Louis in Amsterdam gebracht zijn. Op die manier kon hij het werk rustig beoordelen.
Vorige week trotseerde Louis de files en kwam met de hele stapel foto's naar Het Diekhuus om zijn keuze toe te lichten en het werk te bespreken.
Louis verdeelde de foto's over genres en dat leverde een boeiend en helder verhaal op. Hij bleek een goede kijker, die wat je ziet goed wist te vertalen naar de verbeelding die de maker in de foto had gestopt en het verhaal dat daar uit te distilleren viel. Dat verhaal kon wel eens heel anders zijn dan de maker bedoeld had, maar die andere kijk kan heel verfrissend werken.
Louis hield de spanning er tot het einde in en maakte toen de winnaars bekend:
Bij de series: Wilma Schrier, kleur: Wilma Krapman en zwart-wit: Jaap Peeman.

Info: www.rarekiek.nl

Meer berichten