Afbeelding

Natuurcamping Het Essenbos blijft behouden voor kampeerders

Algemeen 3.398 keer gelezen

OUDDORP - Het natuurterrein Het Essenbos aan de Klinkerweg / bij de Hofdijksweg in Ouddorp, in beheer bij de Nederlandse Toeristen Kampeerclub (NTKC), blijft behouden. Jan Kuiper, voorzitter van het hoofdbestuur NTKC in Leusden en Hans Dobbeling, voorzitter van de afdeling Rotterdam van de Kampeerclub, waren zaterdag op mijn verzoek in Ouddorp om dit goede nieuws toe te lichten. Het betekent het eind van een lange periode van onrust en onzekerheid omtrent het voortbestaan van deze unieke natuur-kampeermogelijkheid in de badplaats. Er ligt, met nog één handtekening te gaan, een onderhandelakkoord voor een nieuwe pachtovereenkomst voor de komende 30 jaar.

Door Jaap Ruizeveld

Het akkoord is bereikt na diepgaande gesprekken tussen de rentmeester, optredend namens Fondsbeheerder DBL en de vertegenwoordiger namens het hoofdbestuur van de NTKC. Het financiële bod van de Kampeerclub voor een nieuwe pachtovereenkomst is door DBL geaccepteerd. "Wij zijn heel blij dat de natuurcamping Het Essenbos voor onze club en voor onze kamperende leden kan blijven voortbestaan. De investering in tijd en geld (wij moesten er heel diep voor gaan) is dit meer dan waard. Wij wilden Ouddorp - één van onze 20 landelijke pareltjes - niet kwijt. Het is naast Texel onze enige kustlocatie.

Kleinschalig feest

Ons hoofdbestuur, gesteund door de ledenraad NTKC, met support van talrijke organisaties zoals NLGO en Natuurmonumenten, hebben keihard gewerkt om dit goede eindresultaat te bereiken. Wij bedanken een ieder die zich hiervoor heeft ingezet. Zaterdag 6 april wordt op het NTKC-terrein Het Essenbos voor onze leden een kleinschalige feestelijke bijeenkomst gehouden. Ook zij die op enigerlei wijze zich betrokken / verwant voelden bij het nu af te sluiten proces tot behoud van de natuurkampeerplaats zijn van harte welkom", geven Kuiper en Hobbeling aan.

Gouden locatie

Voorzitter hoofdbestuur NTKC Jan Kuiper woont in Nieuwegein en is daar CDA-wethouder in het college van b. en w in de Utrechtse stad met bijna 63.000 inwoners. Hij heeft een uitgebreide portefeuille met onder andere de beleidsvelden stadsvernieuwing, gezondheidszorg, jeugd en onderwijs. Hij geeft zijn persoonlijke blijdschap nog eens aan over het behoud van de natuurcamping Het Essenbos. "Mede met genoemde ondersteuning en met tomeloze inzet is het ons gelukt. De drive om er voor te willen gaan was heel groot. De Ouddorpse locatie was en is een gouden plek. Centraal gelegen, dichtbij stranden en het dorpscentrum met veel toeristisch-recreatieve voorzieningen en horeca. Een uitstekende start voor wandel- en fietstochten in de prachtige omgeving".

Terugblik

"Ja er waren in het onderhandeltraject om Het Essenbos te kunnen behouden voor de NTKC best momenten waarin wij het uiterst moeilijk vonden. Zo hebben wij onze gesprekken gevoerd met de rentmeester. Er was geen direct contact met Fondsbeheerder DBL. De rentmeester had de volmacht om met ons te onderhandelen. Wij kregen al snel de indruk dat wij niet de enige partij waren in het proces. Anderen waren ook geïnteresseerd. Er is daarbij gezegd dat gekeken zou worden of het bestemmingsplan veranderd zou kunnen worden. Wij hebben toen contact met de gemeente opgenomen of dat mogelijk zou zijn. We waren flink aangeslagen. Geschrokken. Zeer bezorgd. De gemeente gaf aan dat er geen bestemmingsplanwijziging aan de orde was. Dat was voor ons positief. We bleven (via een door ons ingehuurde deskundige vertegenwoordiger) in gesprek met de rentmeester. Wij hoopten dat DBL ons sympathiek zou vinden. Raakvlakken zoals 'Jullie doen het goed voor de natuur. Met een voorziening voor minder draagkrachtigen in de samenleving. Voor weinig geld het mogelijk maken toeristisch te kunnen kamperen in de natuur.

Agrariër

"Op zeker moment kwam er een aanbod van de rentmeester daarin werd geopperd een stuk landbouwgrond naast ons terrein er bij te trekken. Deze grond mochten we niet onder verhuren. Moesten in feite als club een beetje agrariër worden. Dat past ons niet. De rentmeester had de grond voor pacht ook aangeboden aan een ondernemer. Het is na publicaties in de media bekend. Er kwam roering. Wij konden nooit opbieden tegen een commerciële instelling. Wij hebben slechts een beperkt vermogen. Moeten dat uiterst zorgvuldig beheren. Na raadpleging binnen NTKC / ledenraad besloten wij toch het risico te nemen en een financieel bod uit te brengen. Het Essenbos was en is - zoals al gezegd - voor ons super belangrijk. We hoopten op coulance bij DBL Daarna zijn er maanden verstreken. Eind februari 2019 was er het verlossende antwoord. Ons bod voor de pacht wordt aanvaard", vertellen Kuiper en Hobbeling..

Populair

Waarom zijn de NTKC-natuurkampeerplaatsen zo populair?. "Wij zijn een kampeerclub waar de leden zelf voor het onderhoud en het schoonhouden zorgdragen. Zelf de handen uit de mouwen steken betekent dat het kamperen bij de NTKC zeer betaalbaar is. Het geeft ook het speciale gevoel mede-eigenaar te zijn van het terrein waar je kampeert. Een overnachting kost slechts 3,50 euro voor een volwassene. Jongeren tot 16 jaar betalen 2 euro. Onze terreinen zijn fantastische speelplaatsen in de natuur voor kinderen. Auto's blijven op het parkeerterrein. Fietsen en scooters in de stalling. Huisdieren zijn welkom zolang er geen overlast wordt veroorzaakt en de dieren buiten het campingterrein worden uitgelaten.

Echte nachten

Op de camping zijn er in het 'çlubgebouw' eenvoudige (elektrische) centrale voorzieningen. Warme douchemogelijkheid, stopcontacten voor het opladen van telefoons, toiletten en o.a., wasgelegenheid. De kampeerders koken bij de tent. Bij meerdaags verblijf dient om de 4 dagen de tent te worden verplaatst. Dit houdt het gras mooi groen. Omdat er behalve bij het clubgebouw geen elektrische voorzieningen zijn geeft het Essenbos de sensatie van échte nachten. Het terrein is het hele jaar voor de verenigingsleden geopend. Zij respecteren elkaars rust en privacy. Voor NTKC-leden is het niet nodig vooraf te reserveren. Kleine caravans zijn toegestaan. Geen campers en vouwwagens. Wie als eerste aankomt is kampmeester en heeft het dagelijks beheer op het terrein. Hij / zij zorgt voor het administratief inschrijven voor de overnachtingen.

Zware last

"Wij hebben voor het behoud van het Essenbos een zware last op onze schouders genomen. Maar als NTKC staan wij er van harte achter. Ook beseffend dat er een risico kan zijn als er de komende jaren in Ouddorp op toeristisch recreatief gebied ingrijpende veranderingen komen. Als daardoor bijvoorbeeld ons natuurterrein dan in de knel komt. Wij hopen dat dit uitblijft", besluit hoofdbestuursvoorzitter Jan Kuiper.

Hoofdbestuurder / voorzitter NTKC Jan Kuiper met echtgenote en voorzitter Hans Dobbeling NTKC afdeling Rotterdam.

Uit de krant