Afbeelding

Wijkagenten hebben dagelijks met drugsproblematiek te maken

Algemeen Drugs 1.173 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Drie wijkagenten en de Operationeel Expert wijkagent vertellen over de impact van drugs op hun werk. "We kunnen wel zeggen dat we in ons werk dagelijks te maken hebben met de gevolgen van verslaving. Denk bijvoorbeeld aan vandalisme, agressie en inbraken."

Door Martijn de Bonte

Wijkagent Hans de Haan: Op het eiland is het wel een probleem dat drugs voor mensen die in het 'circuit' zitten makkelijk verkrijgbaar is. Dat willen we graag aanpakken, maar daarvoor hebben we informatie nodig. En het wereldje is erg gesloten, mensen durven daardoor niet naar de politie te stappen." Zijn collega Arjan Aarnoudse merkt in zijn werk dat het een taboe is om over drugsverslaving of andere problemen te spreken. "Op het eiland houden de meeste mensen de vuile was het liefst binnen. Pas als je het echt met geen mogelijkheid meer schoon kan krijgen, wordt er hulp gezocht. Terwijl er juist in het traject daarvoor, als de problemen nog minder groot zijn, meer mogelijkheden zijn om de situatie op te lossen. Er staan allerlei professionals klaar om te helpen. Je hoeft het echt niet alleen op te lossen!"

Wat de wijkagenten zorgen baart, is dat er op steeds jongere leeftijd drugs wordt gebruikt. Jaco Wilstra: "Ik weet van kinderen in groep acht die al softdrugs gebruiken." Hans de Haan: "In de praktijk zie je dat de stap van softdrugs naar harddrugs klein is." Arjan Aarnoudse: "En een dealer die softdrugs verkoopt, wil je ook heus wel aan een pilletje helpen. En de eerste keer hoef je er niet eens voor te betalen. Bij de politie is er bezorgdheid over de opkomst van de synthetische drugs ghb. De drugs is vrij eenvoudig zelf te maken en is daardoor spotgoedkoop. Maar ghb is erg verslavend en schadelijk. Een andere drug die steeds vaker wordt gebruikt is lachgas.Dat is minder onschuldig dan het klinkt, een jongere van het eiland liep blijvende hersenbeschadiging op door het inhaleren van lachgas.

De wijkagenten denken niet dat er op het eiland meer drugs wordt gebruikt dan in andere regio's of steden. Arjan Aarnoudse: "De problemen spelen overal, maar hier blijven veel problemen achter de voordeur, waardoor het misschien lijkt alsof ze niet bestaan." Operationeel Expert wijkagent Sacha Houtman: "Door de gesloten gemeenschappen op het eiland willen veel mensen het zelf oplossen."

De agenten hopen dat ouders zich meer bewust worden wat er speelt onder jongeren. "Wees scherp op signalen dat er iets niet klopt, zoals laat thuis komen, concentratieproblemen, slechte schoolprestaties en veranderend gedrag. Het is goed om vertrouwen te hebben, maar wees niet naïef."

Lees het complete interview in de krant van aanstaande vrijdag.

Tip de politie
Weet u meer over de productie en/of handel in drugs, geef het dan door aan de politie. Dat kan telefonisch via 0900-8844. Anoniem melden kan via 0800-7000.

Serie: Witte eiland?
Klopt de bewering dat Goeree-Overflakkee 'het witte eiland' is? Eilanden-Nieuws onderzoekt in een artikelenserie de stand van zaken op het gebied van drugsgebruik. Onder andere hulpverleners, politie en een kinderarts vertellen over hun ervaringen.

Uit de krant