Logo eilandennieuws.nl
Foto:

'Klanten worden weggejaagd uit het winkelcentrum'

MIDDELHARNIS - Bij de Flakkeese Bazar hangt een plakkaat op de voordeur om mensen te attenderen dat ze een parkeerschijf achter de ruit moeten leggen op het parkeerterrein bij de Plus. Eigenaar Van den Nieuwendijk legt uit waarom: "Er wordt de afgelopen weken opeens streng gecontroleerd door de Boa's en er worden veel boetes uitgeschreven. Voorheen waren ze veel soepeler."

Tekst: Martijn de Bonte
Foto: Archief Eilanden-Nieuws

"Veel mensen kregen de laatste weken een boete van vijfennegentig euro, omdat ze zijn vergeten om een parkeerschijf neer te leggen. Dat is een hoop geld, hoor. Veel mensen denken er gewoon niet aan om een schijf neer te leggen, vooral ook omdat er voorheen zonder parkeerschijf geparkeerd kon worden. Het zit nog niet in het systeem bij de mensen. Door de boetes worden de mensen weggejaagd uit het winkelcentrum. En dat terwijl het toch al lastige tijden zijn voor de winkeliers. Wat mij betreft wordt de parkeerschijf zo snel mogelijk afgeschaft." De ondernemer laat het er niet bij zitten. "Ik ga een brief sturen naar de gemeenteraad, want dit is niet goed voor de winkeliers."

Reactie gemeente

De redactie heeft contact opgenomen met de gemeente door een aantal vragen voor te leggen, rondom het parkeren in het centrum van Middelharnis. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de gemeente de afgelopen maanden inderdaad een behoorlijk aantal waarschuwingen uitgedeeld voor fout parkeren in het algemeen, mede naar aanleiding van klachten. "Vaak worden er waarschuwingen uitgedeeld, maar in sommige gevallen wordt er direct bekeurd. De gemeente wil graag dat kortparkeerders daadwerkelijk een plek hebben in de blauwe zone. Dat de zone wordt gebruikt waarvoor deze is bedoeld. Insteek is dat het parkeergedrag in blauwe zones, maar ook op andere plekken verbetert", aldus de gemeente. De woordvoerder kon echter niet aangeven hoeveel bekeuringen er zijn uitgekeerd omdat het uitzoeken hiervan langere tijd in beslag neemt.

Verder blijkt dat de gemeente op korte termijn niet voornemens is om het parkeerbeleid aan te passen. Voor de lange(re) termijn wordt bekeken of het huidige parkeerbeleid afdoende is of dat er aanpassingen nodig zijn. Dit komt terug in het verkeerscirculatieplan Middelharnis/Sommelsdijk en de Gebiedsontwikkeling Centrum Middelharnis.

In reactie op de ondernemer die vindt dat de "klanten worden weggejaagd uit het centrum door het beboeten van parkeren zonder parkeerschijf", antwoordt de woordvoerder dat men binnen de blauwe zone verplicht is om de parkeerschijf te gebruiken. "Het niet gebruiken van een parkeerschijf kan tot gevolg hebben dat men een bekeuring krijgt. Het 'kort' parkeren is bedoeld voor de mensen die juist komen voor hun (dagelijkse) boodschappen. Met dit parkeerregime zorgen we ervoor dat er voor deze mensen een plek relatief dicht bij de winkels beschikbaar is. Als men lang wil parkeren, dan dient men hiervoor buiten de blauwe zone te parkeren. Bijvoorbeeld op het parkeerterrein aan de Joost van den Vondellaan".

Meer berichten