Winnares Anne-Lieke van der Velde.
Winnares Anne-Lieke van der Velde.

Anne-Lieke van der Velde door naar kwartfinale Voorleeskampioenschap

Algemeen 768 keer gelezen

MIDDELHARNIS - De negen lokale finalisten van verschillende basisscholen van het eiland zijn gespannen. Zo direct is het hun beurt om voor een volle zaal in de paarse stoel plaats te nemen, en daar maximaal vijf minuten voor te lezen uit een boek naar keuze. De winnaar mag zich 'Voorleeskampioen van Goeree-Overflakkee' noemen.

Tekst en foto's: Erwin Guijt

Wie dat gaat worden, bepaalt de driekoppige jury. Deze bestaat uit twee docenten van de RGO en Prins Maurits en een orthopedagoog. Zij gaan onder andere letten op toon, snelheid, verstaanbaarheid en contact met de zaal. Die zaal is afgelopen vrijdag goed gevuld met ouders en medeleerlingen. Sommige daarvan hebben spandoeken gemaakt die de lucht in gaan als de betreffende persoon zich naar de stoel in de spotlights begeeft.

Slimme vos

Femke Kleingeld mag het spits afbijten. Alle kandidaten hebben vooraf een vlog opgenomen, waarin ze iets vertellen over zichzelf en hun gekozen boek. In haar geval gaat het over belevenissen op de basisschool. Na haar is Djoerd van Dilst aan de beurt. Hij leest voor uit 'de fantastische meneer Vos' van Roald Dahl. Die keuze valt goed bij de jury. Het boek is absurdistisch grappig, en gaat over drie boze boeren en één slimme vos. Djoerd is zo enthousiast aan het vertellen dat hij een paar keer struikelt over zijn eigen woorden, maar dat mag de pret niet drukken.
Na hem is Joas Vroegindeweij. Hij heeft gekozen voor een spannend stuk uit een spannend boek. In zijn vijf minuten verteld hij over boeven die agenten overvallen en hun kleren stelen. Het volgende verhaal gaat drieduizend jaar terug in de tijd. Thirza van Heemst leest voor uit 'de schat van Sion'. Op mooi tempo leest ze een gedeelte voor waarin twee kinderen op een schat stuiten, maar juist dan in de kladden worden gegrepen door een bewaker. De laatste die voor de pauze aan de beurt is, is Jort van der Waal. Hij leest over een jongen die opeens een mummie in zijn bed vindt en denkt dat het een grap is van zijn vader. Groot is dan ook de ontzetting van hem -en de zaal- als de mummie 'echt' blijkt te zijn.

Mees Kees

Stijn Vroegindeweij leest toepasselijk genoeg voor uit 'Stijn, uitvinder'. Met smaak leest hij over een zoon die vrijwel niets mag vertellen aan tafel, terwijl zijn vader honderduit vertelt. Nadat hij heeft gelezen wordt hem gevraagd of dat bij hem thuis ook zo is. Dat blijkt niet zo te zijn. Hanna Slurink is de volgende die aan de beurt is, zij verhaalt over Mees Kees. Zeker het rijmpje wat in het stuk zo'n vijftien keer voorkomt blijft goed hangen. Na Hanna mag Wendy Bakelaar op de paarse stoel plaatsnemen. 'Hoe overleef ik mijn vakantie?', heet haar gekozen boek. Ook in dit stuk zit veel humor. Heel anders is dit in het boek van Anne-Lieke van der Velde uit Herkingen. Zij leest voor uit een boek waarin de hoofdpersoon, die in groep acht zit, te horen krijgt dat ze kanker krijgt. Een heftig boek, maar het zal een verstandige keus blijken.

Juryberaad

De jury trekt zich even terug voor beraad. Ze vertellen iets over de Nationale Voorleeswedstrijd, een initiatief van Stichting Lezen. De groepen 7 en 8 van ruim vierhonderd basisscholen doen eraan mee. De winnaar van het eiland gaat door naar de kwartfinale in Hellevoetsluis. Die winnaar gaat nu bekend gemaakt worden, want de jury is inmiddels teruggekeerd. Hoewel de kwaliteit van de lezers volgens hun zeggen hoog was, is de jury er snel uit. De keuze is gevallen op de twaalfjarige Anne-Lieke, vooral vanwege haar natuurlijke manier van lezen. Zij gaat door naar kwartfinales, en wie weet nog verder.

Afbeelding

Uit de krant