Afbeelding

Nieuwe eenduidige werkwijze leidt tot verbetering medicatie inhaleren

Algemeen 829 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Huisartsen, longartsen en apothekers op Goeree-Overflakkee hebben de handen ineen geslagen om tot een eenduidige werkwijze te komen op het gebied van inhalatiemedicatie. Dinsdag 5 februari was de kick-off in Het Diekhuus te Middelharnis. Het initiatief is uniek in Nederland en trok meteen de aandacht op Voorne-Putten, waar de artsen en apothekers hun werkwijze ook willen veranderen.

Door Kees van Rixoort

Op Goeree-Overflakkee namen drie partijen het initiatief: Zorggroep Haringvliet, de eilandelijke apotheken en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Later haakte Paulina.nu aan. De samenwerking heeft geleid tot heldere afspraken over de keuze en het voorschrijven van inhalatiemedicatie en de instructie aan de patiënt.

Er is met een nieuwe werkwijze veel winst te behalen. 70 procent van de patiënten – met bijvoorbeeld COPD – gebruikt de medicatie niet zoals het hoort. Verkeerd inhaleren heeft veel minder of geen effect. "Er is helaas maar een kleine groep patiënten die het goed doet", zei Paul Hagendoorn, expert op het gebied van inhalatietechnologie van de universiteit in Groningen. "Vaak komt de dosis niet op de juiste wijze binnen. Sommige apparaatjes moet je schudden voor gebruik, andere juist niet. Bij sommige moet je krachtig inhaleren, bij andere diep en rustig…"

Veel apparaatjes

Hagendoorn maakte de in Het Diekhuus aanwezige huisartsen, apothekers, praktijkondersteuners, apothekersassistenten, farmaceutisch consulenten, longartsen, kinderartsen en verpleegkundigen ook duidelijk dat er niet één beste inhalator is voor iedereen. Dat verschilt per patiënt. En er zijn heel veel van die apparaatjes, elk met een eigen instructie. Een goede werking staat of valt met de juiste keuze en een goede ex- en inhaleerinstructie. "Instructie is belangrijk voor een maximaal effect", aldus de expert uit Groningen.

Apotheker Boudewijn van den Aarsen en huisarts Paul de Vries, die de nieuwe werkwijze presenteerden tijdens de kick-off, onderstreepten nog eens dat het zonde is als zó veel patiënten niet goed inhaleren. Dat gaat op Goeree-Overflakkee veranderen door de patiënt in het eerste jaar in ieder geval vier keer instructie te geven. Dat gebeurt de eerste en de derde keer bij de apotheek en de tweede en de vierde keer bij de praktijkondersteuner van de huisarts of de longverpleegkundige. Een vijfde instructie is facultatief.

Om de communicatie te verbeteren is bovendien een formulier bedacht waarop alle vier de instructies zijn vermeld en waarop per instructie ruimte is om te vermelden wat er goed gaat bij het inhaleren, inclusief de voorbereiding en wat er direct daarna moet gebeuren. De patiënt neemt dit formulier steeds mee naar de diverse instructies, zodat er sprake is van een heldere overdracht tussen zorgverleners.

Succesvol getest

De nieuwe werkwijze is succesvol getest tijdens een pilot. Er waren wat leerpunten, maar de voornaamste uitkomsten van de proef waren dat de patiënt zich serieus genomen voelt én dat er een verbetering van het inhaleren zichtbaar is.

"Samenwerking is het allerbelangrijkst", aldus Van den Aarsen en De Vries. "Die is erop gericht om de patiënt centraal te stellen en het juiste apparaatje te kiezen. We hebben nu een gestructureerde, eenduidige werkwijze."

Uit de krant