Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Vervanging monumentenbordjes, maar waar hangen ze?

GOEREE-OVERFLAKKEE – Wie kent ze niet, de bruine bordjes op monumenten en andere historisch interessante objecten en locaties? Veel van deze bordjes zijn aan vervanging toe. De ANWB en de gemeente kunnen dit realiseren. Maar er is een probleem: waar al die bordjes ooit zijn bevestigd, is niet precies bekend.

Door Kees van Rixoort

De bruine bordjes zijn in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw aangebracht door de ANWB. Dit in opdracht van gemeenten, verenigingen en stichtingen. De bordjes zijn bedoeld om te attenderen op monumentale en bijzondere gebouwen en geven informatie over de historische waarde. Soms gaat de tekst gepaard met een afbeelding.

Ook op Goeree-Overflakkee zijn tientallen bordjes gemonteerd, bijvoorbeeld op kerken, molens en woonhuizen. Nu we enkele tientallen jaren verder zijn en de tand des tijds zijn werk heeft gedaan, hangen veel bordjes er niet al te florissant meer bij. In sommige gevallen zijn de gegraveerde teksten amper nog leesbaar, of zelfs volkomen weggevaagd.

Tijd dus om deze vorm van informatievoorziening nieuw leven in te blazen. De gemeente gaat kijken hoe ze beter onderhoud kan plegen. Samen met ANWB wordt gekeken naar mogelijkheden tot vervanging. De gemeente gaat daarnaast ook kijken hoe de bordjes in de toekomst beter onderhouden kunnen worden.

Om deze operatie te kunnen uitvoeren, moet eerst duidelijk zijn waar de bordjes hangen. Gegevens van opdrachtgevers en locaties zijn er niet. Daarom roept de gemeente op om melding te maken van aangetaste ANWB-bordjes, zo mogelijk met een foto. Dat kan via info@goeree-overflakkee.nl. Ook locaties die nog niet zijn voorzien van een bordje, en daar op grond van de historische waarde wel voor in aanmerking zouden komen, zijn langs deze weg aan te melden.

In Goedereede, waar de ANWB in het verleden veel bordjes heeft bevestigd, is al een initiatief gaande om tot vervanging te komen.

Meer berichten