Afbeelding

Sommelsdijkers geven gierzwaluw nieuwe broedkansen

Algemeen 533 keer gelezen

SOMMELSDIJK – Slecht weer, voedselschaarste, roofvogels, insecticiden: allemaal bedreigingen voor de gierzwaluw. Maar misschien nog wel de grootste bedreigingen voor deze bijzondere vogel zijn sloop en renovatie van gebouwen. Vooral het isoleren van daken en het plaatsen van zonnepanelen ontnemen gierzwaluwen hun broedplek. In Sommelsdijk hebben Arie-Jan Prins, voormalig bewoner van het dorp, en Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) het initiatief genomen er iets aan te doen om te voorkomen dat de vogel wegblijft.

Door Kees van Rixoort

De gierzwaluw pendelt heen en weer tussen zuidelijk Afrika en Europa. De vogel legt gigantische afstanden af: na 20 jaar zou hij vijf keer naar de maan zijn gevlogen, en weer terug. Een enkele reis naar Nederland duurt ongeveer drieënhalve week. Rond Koningsdag is het specifieke geluid van de gierzwaluw voor het eerst te horen in onze contreien. Begin augustus aanvaardt het beest de terugreis naar Afrika.

Vaste nestplaats

De gierzwaluw, een koloniebroeder, komt elk jaar terug naar zijn vaste nestplaats. Onder pannendaken in oude dorpskernen bijvoorbeeld. Zijn die daken in de tussentijd bekleed met zonnepanelen of geïsoleerd, dan vangt de vogel bot en moet hij op zoek naar een nieuwe broedplek.
En dat terwijl de gierzwaluw het hele jaar rond wettelijk beschermd is en tijdens de broedperiode niet mag worden gestoord. Gelukkig zijn er nieuwe kansen te creëren door nestkasten op te hangen en hier en daar een speciale dakpan op het dak te leggen. Arie-Jan Prins en de NLGO, vertegenwoordigd in de persoon van Krijn Tanis, gaven hier onlangs in het Streekmuseum uitleg over aan geïnteresseerde bewoners van de oude kern van Sommelsdijk.
Tussen vijftien en twintig bewoners willen de gierzwaluw een nieuwe kans geven. Dat kan door een nestkast op te hangen: niet te laag, niet te veel in de zon en zonder veel obstakels in de buurt, zodat de vogel redelijk ongestoord in en uit kan vliegen. Het kan ook door een of meer speciale dakpannen te gebruiken. Wellicht is, naast woonhuizen en schuren, de kerktoren een geschikte locatie.

Subsidie

De gemeente Goeree-Overflakkee ondersteunt het initiatief in Sommelsdijk met een subsidie. Ook komt er een eilandelijke inventarisatie van broedplaatsen van gierzwaluwen. Dit om tijdig maatregelen te kunnen nemen als er bouwplannen zijn op de betreffende locatie.

Uit de krant