Afbeelding

Kinderen enthousiast aan de slag in het ontdeklab ExperiGO

Algemeen 1.305 keer gelezen

OUDE-TONGE - Stichting Kindwijs - een groep van dertien protestantschristelijke basisscholen op Goeree-Overflakkee - heeft met ingang van het huidige schooljaar een nieuwe onderwijsvorm geïntroduceerd: ontdeklab ExperiGO. Het doel hiervan is dat leerlingen en leerkrachten creatief leren omgaan met verschillende media en programmeren en dit omgaan natuurlijk in de praktijk brengen. Op CBS De Bron in Oude-Tonge gaan momenteel kinderen van groep 1 tot en met 8 van de aangesloten scholen aan de slag met dit 'eigentijds leren'.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

In het gebouw van CBS De Bron is sinds dit schooljaar een ontdeklab ingericht en gaan de kinderen van groep 1 t/m 8 aan de slag met moderne technieken. Dit onder leiding van de groepsleerkracht Corma Koote. Directeur van CBS De Bron, Adriaan Tieleman, legt uit dat men dit schooljaar met het project is begonnen. Bij Kindwijs heeft men er oog voor dat kinderen later in het dagelijks leven met heel andere technieken aan de slag zullen gaan en daar wil men de kinderen zo vroeg mogelijk mee vertrouwd maken. In het ontdeklab in De Bron zijn de kinderen volop in de weer met verschillende media. Het is beslist geen saaie les, zo verzekeren de kinderen me als ik vraag hoe ze het vinden. En dat blijkt ook uit het enthousiasme waarmee ze aan de slag gaan. De iPad neemt een belangrijke plaats in bij de lessen. Een eerste blik in het lokaal doet denken aan wat 'spelletjes' doen met op afstand bestuurbare 'dingen' of het maken van leuke filmpjes. Maar dit blijkt bij nader inzien niet het geval.

Film

Zo is er een groep bezig met het maken van hun eigen filmpje met de iPad. Filmend tegen een geheel groene wand kunnen ze zichzelf filmen in een door hen zelf gekozen landschap of omgeving. Ze moeten hierbij wel zelf van tevoren een ontwerp maken over wat ze willen filmen en hoe ze dit willen uitvoeren. Volgens Corma is het heel belangrijk en ook goed voor de kinderen dat ze op deze manier niet alleen vertrouwd raken met verschillende technieken, maar dat ze ook goed in groepsverband leren werken en samen problemen kunnen oplossen. Dit is een goede voorbereiding op de maatschappij waarin ze later terecht komen. Ze worden ook geleerd om verschillende problemen op te lossen via de techniek, maar ook het ontwikkelen van reclamefilmpjes behoort tot de lesstof.

Een andere groep is aan de slag gegaan om een voorwerp een bepaalde route te laten afleggen. En dan niet op afstand bestuurd, maar vooraf geprogrammeerd. Het voorwerp dient onderweg verschillende variaties in de route af te leggen en een aantal opdrachten te verrichten. Ze doen dit met heel veel concentratie en plezier. Corma vertelt dat de kinderen heel enthousiast zijn over ExperiGO. Ze werken goed samen en pikken heel goed de bedoeling van de opdracht op. Zowel de jongens als de meisjes zijn er al behoorlijk bedreven in geworden. "Meestal is het zo dat de jongens direct aan willen pakken en de meisjes lezen eerst wat de bedoeling is en gaan dan aan de slag". Over het algemeen komt het hierbij aan op goed lezen en goed nadenken.

Handwerk

Adriaan Tieleman legt uit dat de kinderen zo worden voorbereid op "het handwerk van de 21e eeuw". En dit gaat verder dan het leren omgaan met bijvoorbeeld Excel of andere programma's. "Je moet het zien als een goede voorbereiding op banen die er nu nog niet zijn", aldus de schooldirecteur. Volgens hem gaat deze lesstof een goede aansluiting vormen op de te ontwikkelen beroepscampus in Middelharnis, die volop in ontwikkeling is. De leerlingen leren analytisch en creatief te werken.
Het is de bedoeling dat er door de ervaringen die leerlingen en leerkrachten opdoen bij ExperiGO op de scholen ook meer aandacht komt voor deze vaardigheden en er een doorgaande leerlijn kan worden aangeboden. In de toekomst zullen er naast programmeren ook andere thema's aan bod komen, zoals 3D-printen. Dit jaar zullen alle groepen van de bij Kindwijs aangesloten scholen een keer bij ExperiGO een les volgen. Volgend schooljaar zullen dit er 2 zijn. Adriaan Tieleman verwacht dat ook scholen die niet zijn aangesloten bij Kindwijs in de toekomst aan de lessen kunnen deelnemen.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant