Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Weinig tegenwind bij Raad van State voor Windpark Kroningswind

DEN HAAG/MELISSANT – De Raad van State was maandag snel klaar met een rechtszaak tegen het plan om een windpark met 19 windturbines van 150 meter hoog in Melissant te bouwen. De enige bezwaarmaker kwam niet opdagen, waardoor rechter en staatsraad Rosa Uylenburg Melissanter Oldenburg geen vragen kon stellen.

Door Persbureau Cerberus

Hoewel Oldenburg en diens raadsman zich hadden afgemeld, ging rechtszaak tegen het bestemmingsplan gewoon door. Oldenburg woont op anderhalve kilometer van het windpark en vreest veel overlast en een onaanvaardbare aantasting van het open polderlandschap tussen zijn woning en het Haringvliet. Volgens Oldenburg worden de belangen van de polderbewoners opgeofferd aan het streven om meer duurzame energie op te wekken. Volgens de Melissanter gaat het windparkplan ten koste van het open polderlandschap en haar bewoners. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft al meerdere windparken geplaatst en op stapel staan en straks tezamen met de ruim 75 megaWatt(mW) van Kroningswind wordt er op het Zuid-Hollandse eiland in totaal 225 mW aan windenergie opgewekt. Staatsraad Uylenburg vroeg nog aan de gemeentewoordvoerder van Goeree-Overflakkee of het windpark wel landschappelijk kan worden ingepast in de polder. Daarop erkende de woordvoerder dat het moeilijk is om 150 meter hoge windturbines van het zicht te onttrekken, zoals wel kan met een nieuw agrarisch bedrijf. Bomen worden immers meestal niet hoger dan 30 meter. 'Wij hebben er in ieder geval voor gekozen om de windmolens in een lijn te zetten. Dat levert de minste impact in het landschap op. Maar dat ze te zien zijn kunnen we niet ontkennen,' aldus de gemeentewoordvoerder.

Bijen

Verder maakt Oldenburg, die imker is, zich zorgen over de impact van de turbines op zijn bijen en ook op de weidevogels in het gebied. De bijen zouden last kunnen krijgen van het intense suisgeluid van de turbines. En de weide- en andere vogels zouden vermalen kunnen worden door de enorme wieken. Volgens een woordvoerder van windenergiebedrijf Kroningswind BV komen er bijna geen weidevogels in het gebied voor en is er voor andere vogelsoorten een zogenoemde ontheffing van de Natuurbeschermingswet verleend. De bijenkasten staan op drie kilometer van de windturbines, en dat lijkt ver genoeg. Overigens gaat staatsraad Uylenburg sowieso bekijken of Oldenburg dicht genoeg bij het windpark woont om belanghebbende te zijn. Volgens de gemeente en Kroningswind BV woont hij met 1,5 kilometer te ver van de windmolens om belanghebbend te zijn en moeten zijn bezwaren niet-ontvankelijk worden verklaard. Staatsraad Uylenburg erkende dat Oldenburg op het randje woont, maar zij gaat het allemaal uitzoeken en doet binnen zes weken uitspraak. Een woordvoerder van Kroningswind zei te verwachten in 2020 met de bouw te kunnen beginnen.

Meer berichten