Wethouder Daan Markwat en Ted Sluijter (links) geven uitleg over de werkzaamheden in Ouddorpse duingebied.
Wethouder Daan Markwat en Ted Sluijter (links) geven uitleg over de werkzaamheden in Ouddorpse duingebied.

Ouddorps duingebied krijgt alle ruimte voor 'beleving'

Algemeen 471 keer gelezen

OUDDORP - Wie over de Vrijheidsweg aan de noordkant van Ouddorp rijdt, kan het niet zijn ontgaan: het gebied langs de weg wordt sinds oktober vorig jaar grondig onder handen genomen. Grote delen van het duingebied worden gerooid en 'de tunnel' van duinbegroeiing is verdwenen. Het is een open landschap geworden, met vooral ruim zicht op de duinen. Wethouder Daan Markwat en Ted Sluijter van Natuurmonumenten bekijken de vordering van het werk en geven graag de nodige uitleg.

Tekst en foto's Adri van der Laan

Staand op de uitkijktoren bovenop het duin bij de overgang naar Strand Noord, heeft men een goed overzicht over het gebied dat momenteel letterlijk en figuurlijk op de schop gaat. Wethouder Daan Markwat was in oktober betrokken bij de officiële start van de werkzaamheden in het gebied. Hij vertelt dat het de bedoeling is dat het gebied ten noorden van de Vrijheidsweg een open gebied gaat worden, waardoor er beter zicht komt op het duingebied en de weg meer één wordt met de duinen. Binnenkort wordt het gebied rond het parkeerterrein bij Strand Noord onderhanden genomen en dan hoopt men voor deze zomer een mooi en open duingebied te hebben gerealiseerd, waarin voor jong en oud veel te genieten valt. "Het is een perfecte afronding van de werkzaamheden in het gebied", aldus de wethouder. Hij wijst er tevens op dat dit project het laatste is in het kader van de 'Compensatie aanleg Tweede Maasvlakte'. De gemeente Rotterdam heeft gelden beschikbaar gesteld om de omliggende gemeente te compenseren voor de uitbreiding van het havengebied. Met gelden van dit project zijn in de afgelopen jaren verschillende projecten met betrekking tot kwaliteitsverbetering van het Ouddorpse kustgebied gerealiseerd.

Uitleg

De gebiedsontwikkeling Vrijheidsweg en Duinen van Goeree is nu in een afrondende fase met de aanpak van het duingebied. Daan Markwat en Ted Sluijter hebben ervaren dat in eerste instantie veel bewoners van het gebied, maar ook toeristen, wat vreemd hebben opgekeken toen de duinbegroeiing werd aangepakt. Na uitleg van de plannen bleken velen toch wat meer enthousiast te worden. Markwat onderstreept in dit verband het belang van een goede communicatie. Hij is ook tevreden over de constructieve samenwerking met Natuurmonumenten, de beheerder van het Ouddorpse duingebied, bij de planvorming.
De ontwikkelingen in het Ouddorpse duingebied sluiten volgens Ted Sluijter van Natuurmonumenten aan bij het streven van de organisatie om zoveel mogelijk mensen toegang en zicht te geven op natuurgebieden. "Ik denk dat we lang gezien zijn als een tamelijk gesloten organisatie. Als we een natuurgebied in beheer kregen, ging er een hek omheen (om het vee binnen het gebied te houden). En dan leek het of bezoekers niet welkom waren. Dat is al geruime tijd geleden veranderd. De ontwikkelingen in het Ouddorpse duingebied zijn hiervan een voorbeeld. Er was 7,5 hectare dichtbegroeid duingebied dat weer opengemaakt wordt. De ervaring zal zijn dat het een open gebied wordt, waarbij passanten ruim zicht krijgen op het duingebied. Daarnaast legt het gebied door het open karakter verbindingen tussen aan de ene kant de aangrenzende natuurgebieden, maar ook richting het dorp".

Beleven

Het duingebied heeft nu veel meer te bieden en dan niet alleen voor de flora en de fauna, maar ook zijn er in het herstructureerde gebied verschillende gelegenheden om de duinen echt te beleven. Ted Sluijter wijst op het 'speelduin' dat wordt gerealiseerd op de plaats waar voorheen het depot van Waterschap was. Hier is ruimte voor kinderen om in het duingebied te spelen. Er zijn waterpartijtjes, bruggetjes, klimmogelijkheden en andere zaken die de kinderen op een speelse manier vertrouwd kunnen maken met het gebied. Het gebied is op advies van Natuurmonumenten geschikt gemaakt voor educatieve activiteiten, zoals slootjestruinen, bloemen- en insectenexcursies, vleermuis- en nachtvlinderexpedities. Daarnaast zijn de duinovergangen comfortabeler gemaakt om te betreden door volwassen. Maar kinderen kunnen desgewenst gebruik maken van een wat meer avontuurlijker duinovergang om de zee te bereiken. "Dat worden spannende en uitdagende overgangen", verzekert Sluijter.
Na overleg met OKRR (Ouddorp Kust Ruimte Rust) is het gebied ook verbonden met de Salamanderroute. Een gebied van water en stukjes grasland in het Ouddorpse duingebied.
Wethouder Markwat benadrukt dat de ontwikkeling van het gebied aansluit bij de doelgroep van recreanten waar men zich op het eiland op richt: gezinnen met kinderen die rust zoeken en van de gevarieerde natuur op het eiland willen genieten.

Overleggen

Tijdens het gesprek met Daan Markwat en Ted Sluijter onderstreept de wethouder meermalen dat overleg met belanghebbenden van het gebied heel belangrijk is. Dit heeft de gemeente ook geprobeerd om zoveel mogelijk te doen bij de ontwikkelingen in het duingebied. Maar volgens hem geldt dit ook voor de plannen aan de noordrand van het eiland bij Scheelhoek, waar na veel overleg een mooi plan is ontwikkeld. Door uitbreiding van het natuurgebied Scheelhoek wordt een groot deel van het gebied toegankelijk voor het publiek en dat is volgens de wethouder een mooie ontwikkeling.

Kosten

Aan een omvangrijk project zoals bij de ontwikkeling van dit gebied hangt natuurlijk een prijskaartje. Volgens de wethouder zijn de kosten ruim 2 miljoen euro. Dit bedrag is bijeengebracht door de Provincie Zuid-Holland, de gemeente Goeree-Overflakkee, de gemeente Rotterdam en de ondernemers in het gebied. De verwachting is dat de werkzaamheden voor de zomer zijn afgerond.

Afbeelding
Dit deel van de Ouddorpse duinen biedt nog weinig variatie.

Uit de krant