Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Melissantse is eerste blinde voetreflexzonetherapeut

MELISSANT - Bianca Kievit is momenteel bezig aan de opleiding Voetreflexzonetherapie. Nu is dat niet zo bijzonder, zij het niet dat Bianca blind is. In Nederland is dat uniek en daarom vertelt de Melissantse graag over haar studie en haar toekomstplannen.

Tekst en foto: Adri van der Laan

"In Nederland is geen blinde die de studie voor voetreflexzonetherapeut volgt of deze natuurgeneeswijze in de praktijk brengt", vertelt Bianca. In China echter is dit niet zo bijzonder, want daar zijn er blinde of slechtziende artsen die als voetreflexzonetherapeut verbonden zijn aan ziekenhuizen.
Voetreflexzonetherapeuten masseren de voeten volgens een speciale techniek, waardoor de doorbloeding van het lichaam wordt bevorderd. Het gevolg is dat schadelijke afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Bianca legt uit dat de therapie bij verschillende klachten kan worden toegepast, zoals stress, vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn, rugpijn, darm- of ademhalingsklachten.

Zware opleiding

Momenteel volgt ze de opleiding op de Total Health Academy in Breda. Het is een behoorlijke zware opleiding, want "ik heb geen medische achtergrond en daarom moest ik eerst de medische basiscursus volgen. Nu hoop ik in juli van dit jaar mijn diploma 'Voetreflexzonetherapeut' te halen".
Op de vraag waarom Bianca deze opleiding voor masseur heeft gevolgd, antwoordt ze dat ze graag iets bijleert en aan de slag kan gaan en ze vindt dat ze met deze opleiding een mooi doel in haar leven heeft gevonden. "Het masseren sprak me aan en het is lichamelijk niet zo zwaar".
Natuurlijk valt de studie, voor iemand die blind is, niet mee. Het is al een hele onderneming om enkele keren per maand naar Breda te gaan en daar komt bij dat ze tijdens de studie hulp nodig heeft. Het heeft heel wat inspanningen en discussies met verzekeraars gekost om een goede persoonlijke assistent te krijgen die haar assisteert bij de studie. Want hoewel blinde masseurs het voordeel hebben dat ze niet zo vlug afgeleid worden bij het werk, is het vooral bij de opleiding belangrijk dat de reacties van degene die gemasseerd wordt in de gaten worden gehouden, "want ik kan niet even kijken…" Dit laatste is zeker in het begin belangrijk. Later zal ze uit haar ervaring kunnen putten, zo is haar verwachting.

Praktijkruimte

Op de zolderkamer van de woning aan de Fabiusstraat heeft Bianca een eenvoudige praktijkruimte ingericht. Als 'stage' voor haar studie heeft ze hier al regelmatig een aantal mensen te gast waarbij de voetreflexzonetherapiemassage in de praktijk kan worden gebracht en volgens Bianca krijgt ze hierover veel positieve reacties. Binnenkort hoopt ze - na het afronden van haar studie - haar praktijk voort te zetten.
De voetreflexzonetherapie behoort tot de natuurgeneeswijzen en een aantal ziektekostenverzekeraars vergoedt al een deel van de kosten. Volgens Bianca gaan steeds meer specialisten en huisartsen de voordelen van de massagetherapie zien en haar verwachting is dat er in de toekomst veel belangstelling zal zijn voor haar vak.
Wie meer wil weten of zich aan wil melden voor voetreflexzonetherapie, kan contact opnemen met Bianca via 06-38051804 of bianca@praktijkbianca.nl. Binnenkort zal haar website www.praktijkbianca.nl actief zijn, waarop veel informatie over haar praktijk zal staan.

Meer berichten