Mevrouw De Kooning-Hommes (voorzitter) en Hein Mijs (vice-voorziter) Culturele Raad Goeree-Overflakkee. Foto: Wim van Vossen
Mevrouw De Kooning-Hommes (voorzitter) en Hein Mijs (vice-voorziter) Culturele Raad Goeree-Overflakkee. Foto: Wim van Vossen Foto: Wim van Vossen

'Onderzoek kansen Technische Schoollocatie bij ontwikkeling Diekhuus'

Algemeen 478 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - In een brief van de Culturele Raad Goeree-Overflakkee, die als ingekomen stuk op de agendalijst voor de raadsvergadering van 31 januari komt te staan, worden college en politieke fracties nadrukkelijk opgeroepen bij de plannen voor herinrichting en verbouw van Het Diekhuus alsnog de mogelijkheid te onderzoeken om een deel van het gebouw van de Technische School bij deze ontwikkeling te betrekken.

Door Jaap Ruizeveld

Uit plan-presentaties Diekhuus blijkt dat genoemde school al op medio 2020 vrijkomt. De Culturele Raad meent dat het jammer zou zijn, gesproken wordt van een gemiste kans, als dit aspect niet op haalbaarheid wordt onderzocht. De Technische School is, evenals het gebouw van de voormalige Rijks HBS (nu fraai appartementencomplex), onder architectuur gebouwd en vormt al vele jaren onderdeel van niet alleen de dorpsgemeenschap, maar van het hele eiland, stelt de Culturele Raad.

Suggesties

In haar brief duikt de Culturele Raad dieper in op de kansen en mogelijkheden die er kunnen ontstaan op het gebied van Kunst en Cultuur als een deel van de Technische School bij de projectontwikkeling Muziekgebouw zou kunnen worden betrokken. Zo zou de begane grond, mede gelet op de goede akoestiek, uitermate geschikt zijn voor concerten en culturele doeleinden. Er is plaats voor honderden bezoekers. Ruimten voor balletlessen, schilderscursussen en bijvoorbeeld jeugdtoneel van het Muziekgebouw zouden daar in geluiddichte lokalen uitstekend kunnen worden ondergebracht. Voor wat de bovenste lagen van het gebouw betreft, suggereert de Culturele Raad de ontwikkeling van woondoeleinden voor ouderen. Een ideale locatie in het centrum van Middelharnis. Ook voor de middenstand/ondernemers een aantrekkelijke invulling. De geschetste mogelijkheden betekenen dat - bij realisering - gebruikers, jongeren en ouderen, de hele week dit complex (cultureel centrum) bezoeken en er verblijven. Wellicht dat hiermee ook het potentieel aan winkelend publiek zal toenemen. Onderzoek de mogelijkheden. Laat de kans daartoe niet liggen, adviseert de Culturele Raad.

Advisering

In het Jaarverslag 2018 uit de Culturele Raad haar teleurstelling dat in de vertolking van de gemeentelijke eilandmarketing de cultuurhistorische en culturele aantrekkelijkheid van Goeree-Overflakkee nauwelijks wordt aangegeven. Wat vindt de raad dan dat er op dit aspect verbeterd zou kunnen worden? Een vraag die voorzitter mevrouw Greet de Kooning-Hommes en vicevoorzitter Hein Mijs in een gesprek graag toelichten. Maar eerst de positie van de Culturele Raad. Het is een officieel adviesorgaan van de gemeente Goeree-Overflakkee. Zij geeft gevraagd en ongevraagd advies over het cultureel beleid en de uitvoering daarvan. De Culturele Raad zet zich actief in voor versterking van cultuurparticipatie, erfgoed en cultuurhistorie op Goeree-Overflakkee en beoogt verbindingen tot stand te brengen tussen cultuur enerzijds en economie, toerisme, eilandmarketing en maatschappelijke doelen anderzijds. De Culturele Raad wordt in haar taak bijgestaan door de cultuurnetwerker, die tevens als adviseur en ambtelijk secretaris optreedt.

Signalen afgeven

Voorzitter (Greet) en vicevoorzitter (Hein) zijn het, met kleine accentverschillen, duidelijk met elkaar eens over de rol die de Culturele Raad (naast de advisering) wil vervullen. Vanuit de basis van trots op het eiland zich inzetten voor een stevige plaats van Kunst en Cultuur in de samenleving. Verbindingen leggen tussen organisaties en verenigingen. Samen aansprekende doelen te bereiken. Ambitieus zijn. Met Kunst en Cultuur laten zien dat Goeree-Overflakkee uitsteekt boven de omringende eilanden. Daarvoor zijn meer PR-activiteiten nodig. Het is nu soms nog te onzichtbaar. Geef het een plaats in de eilandmarketing. "Wij zijn blij dat wij in onze gevraagd en ongevraagd adviserende functie serieus worden genomen. Bij de voorbereiding van gemeentelijke beleidszaken vragen wij wel om een goede en tijdige communicatie/betrokkenheid om onze rol concreet en gericht ook te kunnen realiseren. Er zijn op dit vlak de laatste tijd gelukkig belangrijke positieve stappen gezet".

Overleg

De gesprekspartners geven aan dat de Culturele Raad een breed scala aan onderwerpen in beschouwing heeft. Van het beoordelen van subsidieaanvragen tot cultureel erfgoed. De periodieke contacten met de portefeuillehouder/ambtenaren van de gemeente verlopen in een goede sfeer. Daarin komen o.a. invullingen in het buitengebied, bewaking (het koesteren) van het agrarisch landschap en van de historische boerderijen als onderwerpen op tafel. Wij signaleren items, vragen er aandacht voor. In dat licht is het uiterst zinvol dat wij ook gevoed worden vanuit de samenleving. Vanuit de dorpsraden in de kernen. Zij weten wat er speelt. Het is zeker ons voornemen om die contacten te ontwikkelen en inhoud te geven.

Erkenning

Er gebeurt gelukkig heel veel op het eiland, maar de erkenning dat Kunst en Cultuur het cement is in de samenleving verdient meer nadruk. Manifestaties als Kunst Kijk, Portdagen, maar ook bijvoorbeeld optredens en concerten van koren, fanfares, andere muziekgezelschappen, film, theater en toneel. Presentaties van dichters. Het is een onvolledige opsomming, maar het valt er allemaal onder. Het stimuleert verbindingen op het eiland, waar we met zijn allen zo trots op zijn, stelt de Culturele Raad. Daarin dient de overheid te investeren als je vindt dat het een verrijking is van onze samenleving. Op adviserend gebied dragen wij met uitvoering van ons takenpakket daar graag een steentje aan bij, zeggen Greet de Kooning-Hommes en Hein Mijs.

Uit de krant