Logo eilandennieuws.nl
De brand in de container in de ds. Wentinckstraat wordt geblust.
De brand in de container in de ds. Wentinckstraat wordt geblust. (Foto: )

Brandweer houdt hoofd koel tijdens jaarwisseling

Gretig likken de vlammen aan de kurkdroge houten pallets. Verderop in de straat wordt een flinke duizendklapper aangestoken en schieten enkele vuurpijlen het door vuurwerk verlichte luchtruim in. Het is enkele minuten geleden 2019 geworden, en dat wordt gevierd ook. Tussen al die drukte moeten hulpdiensten het hoofd koel en de boel veilig houden. Erwin Guijt liep voor Eilanden-Nieuws mee met de brandweer in Nieuwe-Tonge.

Tekst en foto's: Erwin Guijt 

"Je hebt geen geluk, het is behoorlijk rustig overal'', zegt Gert Nelis met een grijns, terwijl hij me begroet met een stevige handdruk. Een voor een druppelen er verschillende leden van de vrijwillige brandweer binnen, die het hele rondje afgaan met handen schudden en wensen uitdelen. Er heerst een gezellige en goedmoedige sfeer onder de mannen, die deze nacht hun nachtrust opofferen. Om iets over enen komt de eerste melding binnen. Snel hijsen de mannen zich in hun beschermende kleding en stappen in de brandweerauto. 

Container in vlam

Er is brand in een bouwafvalcontainer in de ds. Wentinckstraat. De vlammen slaan vanaf de container richting het woonhuis, waar niemand thuis blijkt te zijn. Een toegestroomde buurtbewoner vraagt zich hardop af of de eigenaar van de met karton gevulde container dit niet van tevoren kon hebben zien aankomen. De brandweer handelt intussen snel. Nelis geeft instructies en iedereen gaat aan de slag. Slangen worden uitgerold en speciale maskers worden opgezet. Omdat er extra water nodig is wordt dat gehaald uit een ondergrondse brandkraan in de buurt. Dan begint het echte bluswerk.

Vreugdevuur bij tankstation

Om de brandende container heeft zich al een groepje mensen verzameld die de verrichtingen van de brandweer met interesse gadeslaan. Verderop in de straat wordt er door iemand de rolluiken omhooggehaald om te kijken waarvoor al die drukte in de straat is. Een oplettende kijker ziet een spoor met karton wat van de container naar de Hertog Jan van Beierenlaan loopt, waar ook het schijnsel van vlammen zichtbaar is. Na een paar minuten geblust te hebben wordt het sein 'brand meester' gegeven. Net op tijd, want er komt een tweede melding binnen. In de buurt van tankstation TOTAL-EXPRESS aan de Molendijk blijkt een groepje mensen een vreugdevuur te hebben gebouwd. "Niet de meteen meest veilige plek om met vuur het nieuwe jaar te vieren'', fronst een brandweerman.

Zwarte rook

De brandweerauto verplaatst zich dan ook in de richting van het vreugdevuur. Eenmaal aangekomen blijkt de brand mee te vallen. Een paar jongeren joelen naar de brandweer en één van hen heft zijn bier in de lucht. Intussen blijkt er in de Hertog Jan van Beierenlaan een ander illegaal vuur te worden gestookt. Daar aangekomen blijkt dat het weliswaar relatief onschuldig met wat brandhout begon, maar dat er inmiddels autobanden opgegooid zijn. Een stinkende zwarte rook verspreidt zich over de wijk. Dat moet gelijk uit, beslist de bevelvoerder.

Gemoedelijke sfeer

In goed overleg met hulpdiensten en gemeente/politie wordt besloten of een vuur gelijk moet worden uitgemaakt of niet. "Met meteen alles platspuiten jaag je mensen al snel tegen je in het harnas. Je hebt er niets aan als je politie of zelfs ME erbij moet halen. In Nieuwe-Tonge gaat het er over het algemeen gemoedelijk aan toe. We worden niet bekogeld met vuurwerk en worden ook niet fysiek of verbaal aangevallen.'' Ook deze keer niet. De stichters van de brandstapel hebben geen moeite met de brandweermannen. "Jullie doen ook maar gewoon jullie werk.'' Aan hen wordt uitgelegd dat zeker branden met autobanden meteen worden gedoofd. Een ander vuurtje verderop in de straat mag nog even blijven branden en zal later in de nacht worden geblust. "Als het kleinschalig is en er enkel hout op ligt kan er in goed overleg tussen gemeente en hulpdiensten in goede harmonie soms worden besloten dat het blussen iets later op de avond gebeurd.''
"Ik zei nog zo, gooi er nou geen banden op'', zegt een buurtbewoonster nadat ze de brandweermannen een goed jaar heeft gewenst. "Maar ja, ze hebben niet geluisterd zo te zien.'' Intussen wordt het vuur geblust. Een paar brandweermannen staan ernaar te kijken. Vinden ze het eigenlijk niet vervelend, om hun nachtrust op te offeren voor illegaal gestookte vuren? "Aan de ene kant misschien wel. Maar aan de andere kant is het ook gewoon wat we doen. We kiezen zelf voor dit werk.'' 

5.00 uur in bed

Bevelvoerder Nelis heeft vanaf jongs af aan al een fascinatie voor de brandweer. Tot op de dag van vandaag beleeft hij volgens eigen zeggen veel plezier aan het brandweergebeuren. Het team van Nieuwe-Tonge bestaat uit 16 leden, waarvan de meeste op de bijgevoegde foto staan. Dit jaar viel het de bevelvoerder op dat de jaarwisseling bijzonder rustig is verlopen. "Meestal komt de eerste melding om iets over twaalven, nu hebben we het eerste uur helemaal geen melding gehad.'' In de loop van de nacht kwamen er nog wel wat meldingen, wat resulteerde dat Nelis zo rond 5.00 uur gedoucht en wel op bed lag, om te genieten van zijn welverdiende rust. 

Meer berichten