Logo eilandennieuws.nl
Foto:

De winterdorpen van Melissant

MELISSANT - 'Kerstdorpen', 'winterhuisjes': hoe je het ook noemt, aan het Plein in Melissant zijn tegenover elkaar twee bijzondere exemplaren te vinden.

Tekst en foto's: Lars Jacobusse

In het voormalige raadhuis van Melissant wonen Cees en Ilse Heikamp. De vensterbank van de raadszaal is gevuld met een enorm kerstdorp. Maar dat is niet het enige eigenaardige. Vanuit alle hoeken kunnen er ineens dingen geluid gaan maken en bewegen. Cees Heikamp klapt luid in zijn handen en er begint een elektrische vogel te fluiten. Er is bijvoorbeeld ook een kerstman die op en neer langs een touw klimt en een dansende hond. Ook de kerstboom is speciaal. "Kijk, minifiguurtjes van de Albert Heijn. En hier, een vliegtuigje en vissen met gekleurd haar!" vertelt Ilse enthousiast.

Dorp in de etalage
Aan de overkant van de straat woont Anja Breen. Ook zij heeft een groot kerstdorp. Ze heeft er zelfs een gratis mini-tentoonstelling van gemaakt. "Ooit kreeg ik een keer zo'n huisje. Sindsdien heb ik er iedere keer wat bijgekocht. Ik heb het dorp voor het raam gezet. Er komen vaak kinderen kijken, die uit school lopen. En opa's en oma's met kinderen." Het dorp staat in etalage-opstelling, richting de straat.

Nu is het stil op straat, maar op drukkere momenten zijn er veel kijkers. "Om de paar jaar is hier de wintermarkt van Melissant, de gevel van dit huis wordt dan vrijgehouden. Zo kunnen mensen het kerstdorp bezichtigen. Dit jaar kwam ik op het idee om er stoelen bij te zetten." In de voortuin staan twee tuinstoeltjes. Ieder jaar verandert het 'winterdorpje', zoals Anja het noemt. "Ik heb ook weleens wat dingen weggehaald en het compacter gemaakt. Dit spul gaat best snel kapot." Toch is haar hobby niet heel kostbaar. "Ik haal ze in de uitverkoop, dan kosten ze veel minder" zegt ze over de huisjes van het kerstdorp. Iets wat de overburen ook doen: "meestal zijn ze dan de helft van de prijs" zegt Cees. Het kerstdorp van familie Heikamp is een aantal jaren geleden begonnen. "Het moet ergens zeven, acht jaar geleden zijn geweest" denken ze. "We kopen er iedere keer iets bij".

Sinterklaas de weg kwijt
Het dorp van familie Heikamp heeft een indrukwekkende grootte bereikt. Het dorp heeft een markt, straten, draaimolens en een bierbrouwerij. Sinterklaas kan de weg niet vinden op de markt. Een paar Pieten proberen hem driftig gebarend te helpen. Erbovenuit zweeft een kabelbaan. "Die zouden we nog wel langer willen maken, met een berghelling" zegt Cees. Genoeg plannen dus.

Het winterdorp van Anja Breen is te bezichtigen aan de Voorstraat 2 in Melissant.

Meer berichten