Afbeelding

80-jarig Breston bouwt mega-installatie voor Australië

Algemeen 714 keer gelezen

NIEUWE-TONGE – Machinefabriek Breston heeft een gigantische installatie gebouwd voor een Australische opdrachtgever. Alleen het frame weegt al 270.000 kilo. Een schip met kunstmest kan in één keer de hele lading lossen in de installatie, vervolgens te wegen te verladen naar vrachtwagens die onder de de machine kunnen rijden.

Vorig jaar ontving Breston van Stevens Bulk Services (SBS) in Australië opdracht voor de levering van een installatie die uit schepen geloste bulkgoederen – zoals kunstmest en kunstmestgrondstoffen – kon bufferen, wegen en verladen. Een belangrijke eis was een bedrijfszeker continu proces, aangezien schepen in één keer moeten worden gelost. Samen met de klant heeft Breston alle opties doorgelopen om tot een passend concept voor twee ontvangstrechters te komen.

Engineering

Na de opdracht voor de realisatie van het project volgde de engineeringsfase. De strenge Australische Standaard (AS) en het uitgebreide eisenpakket van de klant waren de leidraad. Het frame van de 270 ton wegende ontvangsttrechter moest zodanig worden ontworpen dat het bestand was tegen allerlei ingewikkelde krachtencombinaties als gevolg van orkanen, aardbevingen en aanrijdingen. In het project komt de expertise op het gebied van hoppers, transportbanden en stofbeheersing bij elkaar in één installatie.

Installaties

De beladingsinstallatie voor de vrachtwagens wordt bediend vanuit een bovengelegen cabine, waarbij een goede communicatie is verzekerd tussen de machinist en vrachtwagenchauffeur. Andere opvallende zaken, zijn de stoffilters en de morsklep die voorkomt dat er kunstmest tussen wal en schip valt. De twee ontvangsttrechters worden geplaatst op één pier. De installaties hebben een rijbereik van zo'n 200 meter. Dit maakt het mogelijk om ze optimaal te positioneren ten opzichte van de laadruimen van de schepen. De ontvangsttrechters hebben elk een capaciteit van ongeveer 420 ton per uur. Breston laat met dit project opnieuw zien dat het bedrijf in staat is om ambitieuze grote, ingewikkelde projecten te realiseren.

80-jarig jubileum

Breston BV vierde dit jaar zijn 80-jarige bestaan. De oorsprong van het familiebedrijf, opgericht door Joost Abresch senior, ligt in de fabricage van transportwerktuigen en machines voor de landbouw en industrie. Eind vorige eeuw is Breston door de zonen Jan en Mattijs Abresch uitgebouwd tot een machinefabriek die tot ver over de landsgrenzen bekend is. Sinds 2002 staat de derde generatie aan het roer: Joost en Jaap Abresch. Het bedrijf realiseert projecten over de gehele wereld.

Uit de krant