Bram Klijn is vandaag de presentator.
Bram Klijn is vandaag de presentator.

Verzoekplatenprogramma 'U zij de glorie' bestaat 15 jaar

Algemeen 496 keer gelezen

OUDDORP - Het verzoekplatenprogramma 'U zij de glorie' van RTV Slogo bestond 1 december vijftien jaar. En al die vijftien jaar is het een onverminderd succes, dankzij gedreven en trouwe vrijwilligers. Eilanden-Nieuws gaat op bezoek bij een uitzending.

Leus Tanis, Heleen Aleman, Bram Klijn, Miep Tanis, Joke Klepper, Marjo Vlietland, Ko Tanis en Kees Grinwis: al vijftien jaar is dit het team vrijwilligers dat het programma maakt. Iedere week maken ze lijsten met doorgegeven verzoeknummers en bereiden ze hun uitzending voor. Er is een redactie, een aantal presentatoren en technici. Hoewel aan die laatste categorie nog wel wat gebrek is voor de komende jaren. Het verloop is minimaal, deze club maakt het programma sinds het eerste uur in de huidige samenstelling. Leus en Heleen zijn op dit moment ziek. Door de jaren heen is alleen vrijwilliger Arjan Tanis hen ontvallen.

Doos broodjes
Het programma kreeg taart van een sponsorende bakker en veel felicitaties van luisteraars. 'U zij de glorie' leeft. "We krijgen veel respons van luisteraars," zegt Bram Klijn. "Meestal positieve reacties, een enkele keer weleens wat minder positieve." Het programma begint om zeven uur. Rond half acht komt de bakker binnenlopen. Met een doos vol verschillende broodjes. Dat doet hij iedere week.

Al vijftien jaar is dit programma een succesformule. De opzet is altijd hetzelfde: eerst een nummertje voor de kinderen, daarna de verzoekplaten met tussendoor een meditatie. "De meditaties doen we zelf," vertelt Joke Klepper. Met de lengte van de meditatie wordt weleens geïmproviseerd, het ligt eraan hoeveel verzoeken er zijn. Het werkt niet als een dominee ineens zijn verhaal met de helft in moet korten, daarom doen de presentatoren de meditatie zelf. De presentatoren rouleren.

Het soort muziek dat wordt gedraaid heeft een relatief grote bandbreedte, maar het is altijd muziek vanuit christelijke spiritualiteit. Dat betekent psalmen (op hele noten of ritmisch, afhankelijk van wat de luisteraar wil) en klassieke geestelijke gezangen. De luisteraars kunnen dit zolang het programma nog niet vol is zelf aangeven. Altijd met een groet, felicitatie of bemoediging.

300 cd's
"We begonnen ooit bij wat toen nog Radio Goeree heette, vanuit onze eigen behoefte aan een programma als dit. We dachten: 'Wat zou het mooi zijn als er een geestelijk verzoekplatenprogramma komt,'" vertelt Bram Klijn, één van de oprichters van het programma. Zo gezegd, zo gedaan: "De eerste weken maakten we uitzendingen van een uur. Maar dat bleek al snel te kort. De animo was zo groot dat we na een paar weken al naar twee uur zijn gegaan. Dat is sindsdien zo gebleven." Ze begonnen ooit met eigen cd'tjes. Dat bestand is uitgegroeid tot een bibliotheek van 300 cd's waaruit de redactie van het programma kan putten. Ook de Eilanden-Nieuws cd van een paar jaar geleden blijkt aanwezig.

De telefoon staat vanavond roodgloeiend. Ko Tanis neemt de telefoon op en eigenlijk is ze de eerste drie kwartier geen moment klaar. Uiteindelijk gaat het aantal verzoekjes richting de zestig. "De grootste uitschieter ooit, was 76 verzoeken," legt Bram Klijn uit. "We zitten altijd vol," zegt Ko Tanis. Vanavond komt er zelfs vanuit Canada een verzoekje. Dankzij digitale radio kan letterlijk de hele wereld meegenieten. Ook vanuit Oostenrijk komen er vaak verzoekjes, zo blijkt. Meestal van geëmigreerde eilanders.

Een groot deel van het publiek bestaat uit 'stille luisteraars': mensen die iedere uitzending trouw afstemmen op RTV Slogo, maar zelf nooit verzoekjes doen. "Een aantal jaren geleden is er een keer onderzoek gedaan," vertelt Joke Klepper. "Dit programma is met kop en schouders het best beluisterde van de omroep. Het is een religieus programma op een seculiere omroep. Eigenlijk best bijzonder dat het zo kan. Dat is het mooie van deze omroep, er zijn echt voor iedere doelgroep programma's."

Studio lijkt wel Hilversum
Zoals in de meeste radiostudio's wordt het presentatiegedeelte gescheiden van het techniekgedeelte door een glazen plaat. De schuiven, lampjes en schermen van de techniek staan helemaal achterin het gebouwtje. Dit is het domein van Kees Grinwis en Ko Tanis, de technische mensen van het programma. Vanavond doet Kees de techniek. Boven hem hangt een hele rij schermen, voor zich heeft hij talloze knopjes. Deze studio doet qua apparatuur niet onder voor zijn tegenhangers in Hilversum. Er zit voor iedere koptelefoon in de studio een volumeknop, er zijn mixers voor het geluid en allerlei beweeglijke grafiekjes waar alleen insiders chocola van kunnen maken. Geen idee waar de geluidseffecten zitten, maar ook die zullen er vast zijn.

Ergens halverwege de uitzending blijkt er iets mis. Mensen kunnen het programma ook via de televisie luisteren. Ko krijgt telefoontjes dat het geluid op televisie niet te horen is. Techniekman Kees belt naar Emile Koole, technische vraagbaak van de televisiepoot van RTV Slogo. Kees morrelt aan wat knopjes, tuurt naar zijn schermen en houdt contact via zijn telefoon. Na een paar minuten is het probleem opgelost.

Toekomstperspectief
Richting de toekomst is het enthousiasme bij de vrijwilligers nog lang niet verdwenen. Op de komende vijftien jaar dan maar? "We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hopen nog vele jaren op deze manier door te gaan," zegt Joke Klepper. Intussen is de klassieker 'Wat de toekomst brengen moge' aangevraagd en klinkt door de speakers. Het is een onderstreping van het toekomstperspectief van dit team. De lofzang gaat door, ook via de radio.

Verzoeken voor het programma kunnen worden opgestuurd naar de omroep, dit moet wel enkele dagen tevoren gebeuren. Ook kunnen verzoeken worden ingeleverd in de bus bij de balie in De Vliedberg te Ouddorp, Westvoorn te Goedereede en Het Spectrum te Stellendam. Bellen naar (0187) 68 26 30 is ook mogelijk tijdens de uitzendingen, hiernaast kunt u mailen naar uzijdeglorie@rtvslogo.nl.

Met kerst zijn er speciale uitzendingen van 'U zij de glorie'. Zowel Eerste als Tweede Kerstdag zijn er uitzendingen van 14.00-16.00 uur. Het programma is te beluisteren op 105.6 en 105.9 FM.

Uit de krant