Afbeelding

Wethouder: "Nieuwbouw moet passen bij de schaal"

Algemeen 397 keer gelezen

GOEDEREEDE - De meeste eilanders kennen Goedereede, maar voor 'overkanters' lijkt het pittoreske stadje wel een goed bewaard geheim. Velen weten de afslag op de N57 te vinden, maar nemen hem nooit. Wie dat wel doet, is vaak op slag verliefd op de oude kern met de authentieke pandjes en de nauwe straatjes. Is wonen in Goedereede zo fijn als het lijkt? Kom je er überhaupt aan een woning? En heeft wonen in Goedereede ook negatieve aspecten? In de zevende en laatste aflevering: Wethouder Daan Markwat.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

"Als wethouder ben ik trots op Goedereede en het historische centrum. Het is een prachtig stadje en alle beeldbepalende panden staan er netjes bij. Volgend jaar wordt het nog mooier als het centrum helemaal opnieuw wordt ingericht. Uit de animo voor nieuwbouwwijk De Nieuwe Oostdijk blijkt dat ook mensen vanuit andere plaatsen zich willen vestigen in Goedereede."

Nieuwbouw

Volgend jaar start de bouw van woningen op de locatie van het voormalige gemeentehuis, er komen naar verwachting 23 koopwoningen. Details worden begin 2019 bekend gemaakt. Verder zijn er op dit moment geen concrete plannen of aanvragen voor nieuwbouw. De gemeente bezit zelf ook geen gronden in of bij Goedereede. "We zijn wel in gesprek met de woningbouwvereniging om te kijken of er mogelijkheden zijn om extra huurwoningen te bouwen. Maar dat is nog niet concreet." Omdat er voor nieuwe locaties eerst meerdere procedures doorlopen moeten worden, kan het enkele jaren duren voor er daadwerkelijk gebouwd zou kunnen worden.

Tweede woningen

Het mooie stadje wordt niet alleen gewaardeerd door de bewoners, maar ook door mensen die er een tweede woning hebben, of overnachten in een hotel of Bed & Breakfast. Sommige bewoners zijn bezorgd dat Goedereede een spookstad wordt door leegstaande, tweede woningen. Ondanks dat in het bestemmingsplan wel regels zijn opgenomen ten aanzien van tweede woningen, is het in de praktijk erg lastig om aan te tonen dat een bewoner niet het merendeel van de tijd in Goedereede woont. Handhaving is dus complex volgens de wethouder. Markwat: "Het aantal tweede woningen valt in de praktijk wel mee in Goedereede, maar we houden dit wel in de gaten."

Optreden tegen verhuur

Waar wel tegen wordt opgetreden is de verhuur van vakantiewoning, bijvoorbeeld via Airbnb of Belvilla. Dit onderwerp is door de Stadsraad aangekaart bij de gemeente. De wethouder legt uit dat verhuur vaak leidt tot overlast voor de buurt. In de woningen in Goedereede mag volgens het bestemmingsplan alleen worden gewoond. Daarom worden er dwangsommen opgelegd aan huiseigenaren die hun huis - tegen de regels in - verhuren. De hoogte van de dwangsom wordt bepaald door de (geschatte) opbrengsten en kan daardoor oplopen tot duizenden euro's. Markwat: "Het gaat overigens maar om een klein aantal, niet om tientallen." Wat wel is toegestaan is dat bewoners een Bed & Breakfast opzetten, dan wonen de eigenaren zelf in het betreffende pand. Er moet hiervoor wel aan regels worden voldaan, zoals het voorzien in voldoende parkeerruimte.

Passen bij de schaal

Ondanks dat er nu geen plannen op stapel staan, ziet Markwat in de toekomst wel ruimte voor nieuwbouw. "Maar het moet wel passen bij de schaal van Goedereede. Bijvoorbeeld vijftig nieuwe woningen, honderd nieuwe huizen zou al veel zijn voor Goedereede. Bij een grote 'aanplakwijk' wordt de afstand tot het centrum ook te groot. Mocht er een plan worden ontwikkeld, dan kunnen wij als gemeente ook eisen dat de projectontwikkelaar huurwoningen opneemt in het plan. Verder moeten plannen passen in de omgeving en moet de ontsluiting voor het verkeer goed zijn. Dat laatste is in Goedereede een lastig punt."

Advies voor starters

Wat is het advies van de wethouder voor een starter die in Goedereede een huis wil kopen of huren? "Dat is op dit moment lastig. Je kunt wachten tot er iets vrijkomt, of een periode in een andere plaats gaan wonen in afwachting van nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast verwachten we dat door de bouw van nieuwe woningen op de locatie van het voormalige gemeentehuis bestaande woningen in Goedereede vrijkomen, die mogelijk weer door starters kunnen worden aangekocht."

Uit de krant