Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Tegenstanders windpark Battenoord hopen op sneuvelen plan

DEN HAAG/OUDE-TONGE – Mogelijk hebben de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland een paar procedurele steken laten vallen met het plan om zes 150 meter hoge windturbines nabij de N59 in Oude-Tonge te bouwen.

Persbureau Cerberus

In ieder geval bleek maandag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State dat de provincie Zuid-Holland de gemeente geen expliciete toestemming heeft gegeven om het bestemmingsplan voor windpark Battenoord te combineren met de bouw(omgevings)vergunningsprocedure. En strikt volgens de Energiewet zou dat wel moeten, zo betoogden de tegenstanders van het windpark. Een groot aantal omwonenden, onder meer verenigd in de Stichting Mallemolens, is het een raadsel waarom de gemeente nog eens zes windturbines in de Battenoordpolder wil plaatsen. Die komen volgens Oude-Tongenaar Jan du Pree bovenop het nabijgelegen Zeeuwse windpark in de Krammer en de vier grote windturbines op de Battenoordsedijk. 'Straks kijk ik tegen 45 windmolens aan. Dan wonen we hier met zijn allen zo langzamerhand in een industrieel gebied. De gemeente houdt zich niet aan haar toezeggingen. Want er zou na de bouw van de windturbines op de Krammer geen windmolen meer bijkomen. Maar nu willen ze weer zes windturbines achter de dijk in de polder bouwen. Dat levert nog meer geluidoverlast op dan ik nu al heb,' aldus omwonende Du Pree tijdens de rechtszitting in Den Haag.

Vierbaans snelweg

Daarop benadrukte de gemeentewoordvoerder dat het windpark met drie windmolens aan de Blaakweg en drie aan de Zuiderlandsedijk voldoet aan alle provinciale en landelijke milieuregels. Ook heeft het volgens Goeree-Overflakkee geen zin om de procedure om formele redenen nog eens dunnetjes over te doen, 'want dan zou er toch weer hetzelfde besluit uitrollen. De provincie Zuid-Holland staat achter dit plan.' De tegenstanders zijn daar lang niet zeker over en hopen dat van uitstel afstel komt mocht de Raad de bezwaarmakers gelijk geven. Maar zover is het nog niet. Eerst gaat de Raad ook alle inhoudelijke bezwaren tegen het windparkplan nog eens tegen het licht houden. Volgens Oude-Tongenaar Ies Hartog is het belangrijkste bezwaar dat de gemeente Goeree en de provincie niet serieus naar de omwonenden hebben geluisterd en geen haalbare alternatieven en betere hebben bekeken. 'Wij kwamen met het plan om de een windpark langs de N59 bij het Hellegatsplein te plaatsen. Daar heeft niemand er last van en van de opbrengst kun je gelijk een vierbaans-snelweg tussen het Hellegatsplein en Bruinisse aanleggen. Maar de wethouder zag er niks in, hij zet de windmolens liever bij elkaar in onze hoek van het eiland omdat de ontwikkelaar daar de gronden heeft,' aldus Hartog.

De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.

Meer berichten