Logo eilandennieuws.nl
Foto:

'Sentimental journey' van jubilerend WO2GO

DIRKSLAND – In tien jaar tijd kan veel gebeuren. Stichting WO2GO is daar het levende bewijs van. Tussen 2008 en 2018 heeft de stichting duidelijk een forse serie visitekaartjes afgegeven, zo bleek vrijdag eens te meer tijdens de viering van het jubileum van WO2GO.

Door Kees van Rixoort

Alle mijlpalen en hoogtepunten kwamen voorbij in een bijna tweeënhalf uur durend programma in de Victoriahal te Dirksland. Voorzitter Dennis Notenboom noemde het "een reis door de tijd van 2008 tot heden. Er is veel werk verzet om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee te bestuderen en levend te houden."
De jubilerende stichting had een grote wand met krantenknipsels neergezet om te laten zien dat alle inspanningen niet ongemerkt voorbij zijn gegaan. "Toch zijn er nog altijd mensen die zeggen: WO2GO, nooit van gehoord", aldus de voorzitter. De donateurs, vrijwilligers, sponsors en andere relaties kennen de stichting maar al te goed, en voor hen was de feestavond bedoeld.
Ze kregen een programma voorgeschoteld met informatie en beelden over het ontstaan van WO2GO, het maritieme onderzoek, de bunkerroute, de publicaties, de filmavonden, de 4 mei-herdenkingen en de informatiepanelen, waarvan er inmiddels negentien op Goeree-Overflakkee zijn geplaatst. De meeste herinneren aan de luchtoorlog. "Wij spreken nu liever over herdenkingspanelen", vertelde Notenboom. "We zijn pioniers op dat gebied. Na ons initiatief staan er overal in Nederland van die panelen op crash-locaties. En zelfs over de grens. Je kunt heel wat kwijt op de herdenkingspanelen: informatie, foto's. Ze zeggen meer dan een zwerfkei…"

Verdrinkend Land
De zaal kreeg ook meer te horen en te zien over het project Verdrinkend Land. Dit project, in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, gaat over de inundatie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat onder meer uit fietsroutes, een informatiepunt in het weeghuisjes van Stad aan 't Haringvliet, meerpalen met foto's en de waterhoogte in de dorpen die onder water stonden, een educatief programma, een website, een kunstwerk dat de nooddijk in herinnering roept en een animatie over de inundatie. Het officiële startmoment van Verdrinkend Land is op 23 januari 2019.
WO2GO presenteerde tussen de bedrijven door een jubileumbier, dat is gebrouwen door Solaes. Sinterklaas en Zwarte Piet waren vanuit het Sinterklaashuis in het Streekmuseum gekomen om het eerste vaatje te brengen… Het bier is een porter met 6 procent alcohol: een traditioneel Engels bier met weinig schuim. Alle aanwezigen kregen een glas te drinken en de relaties ontvingen bovendien een fles plus glas cadeau. Het bier heet Smokey Stover, naar de Amerikaanse vliegenier Robert E. Stover, waar het tien jaar geleden in feite allemaal mee begon voor de stichting: de berging van zijn jachtbommenwerper nabij Oude-Tonge.
WO2GO liet ook ingesproken boodschappen van overzeese relaties zien. De drie vocalisten van Bubbles & Boas luisterden het jubileumprogramma op met muziek uit de jaren veertig. Van 'Sentimental journey' van Doris Day tot 'We'll meet again' van Vera Lynn. Op een avond waarop werd teruggeblikt op de afgelopen tien jaar én een beetje vooruitgekeken naar het vervolg, waren dat zeer toepasselijke en symbolische nummers.

Meer berichten