Afbeelding

"Er wordt in Goedereede niet veel verhuisd"

Algemeen 810 keer gelezen

GOEDEREEDE - De meeste eilanders kennen Goedereede, maar voor 'overkanters' lijkt het pittoreske stadje wel een goed bewaard geheim. Velen weten de afslag op de N57 te vinden, maar nemen hem nooit. Wie dat wel doet, is vaak op slag verliefd op de oude kern met de authentieke pandjes en de nauwe straatjes. Is wonen in Goedereede zo fijn als het lijkt? Kom je er überhaupt aan een woning? En heeft wonen in Goedereede ook negatieve aspecten? In aflevering 5: Bram Pijl, algemeen manager van Woningbouwvereniging Beter Wonen in Goedereede.

Tekst en foto: Pauline Hof

Zelf woont Bram Pijl in Ouddorp, maar hij werkt in Goedereede, aan de Markt 7. Zijn kantoor heeft een schitterend uitzicht. "Goedereede heeft een heel leuke uitstraling. Je hebt er een bakker en een supermarkt en op drie kilometer afstand is een ruimer winkelaanbod in Ouddorp. Je zit hier bovendien dicht bij het strand, bij alle ruimte en rust." Bram Pijl begrijpt dus wel waarom Goedereede een geliefde plek is om te wonen. Wie in aanmerking wil komen voor een huurwoning bij Beter Wonen, moet zich inschrijven. Voor de huurwoningen geldt, dat je maximaal rond 36.000 euro bruto per jaar mag verdienen. Ook is er een puntensysteem: elke maand dat je ingeschreven staat, levert één punt op. Bij uitzondering worden er urgentieverklaringen verstrekt die extra punten geven, maar daar zijn strenge regels aan verbonden. Wie voldoet aan de voorwaarden komt echter tot een schrijnende ontdekking: Er blijkt namelijk in zijn bestand op dit moment niet één huurwoning beschikbaar in Goedereede.

Doorstroom

Pijl legt uit: "Onze woningbouwvereniging heeft 1200 woningen in Ouddorp, Goedereede en Stellendam. In Goedereede hebben we in totaal 178 huurwoningen, Havenhoofd is hier dan niet in meegerekend. Er zijn op dit moment ruim 800 woningzoekenden in ons werkgebied. Daarvan heeft een aantal nog geen huis, sommigen hebben een urgentieverklaring, maar er zijn ook wensverhuizers. Zij wensen een andere woning. Ongeveer de helft van deze groep wil doorstromen naar een levensloopbestendige woning. Er wordt in Goedereede niet veel verhuisd. Er zijn eigenlijk maar een paar redenen: doorstroom naar een seniorenwoning, verandering van werkkring, of overlijden. Er zijn 47 seniorenwoningen in Goedereede, waarvan er 18 worden verhuurd aan CuraMare voor ouderen die zorg nodig hebben. Dat betekent dus dat vooral senioren, maar ook starters zich tot andere plaatsen moeten wenden, zoals Stellendam, Ouddorp of Hellevoetsluis."

Gestegen

Op hun website is te zien dat er recent woningen zijn toegewezen aan mensen met 70 of 80 punten. Dat betekent dus een inschrijfperiode van ca. 5,5 tot 6,5 jaar en dan nog niet eens voor Goedereede. Bram ziet het positief. "Je kunt ook geluk hebben. Gemiddeld duurt het drie jaar. Ik adviseer altijd om op elk huis te reageren en zo je kansen te vergroten. In Ouddorp en Stellendam zijn het afgelopen jaar 71 zogenaamde Nul Op de Meter-woningen opgeleverd. Ze zijn duurzaam en hebben de slaapkamer en de 'natte cel' beneden en zijn daarmee dus geschikt voor senioren. Er kwamen daarna maar liefst 200 nieuwe aanmeldingen voor zo'n woning binnen." De vraag is er dus. Het is echter lastig om de woningvoorraad aan te vullen. "Er is in Goedereede niet veel ruimte voor nieuwbouw. Bedenk daarbij, dat de bouw- en grondkosten behoorlijk gestegen zijn. Als een projectontwikkelaar ook zijn zinnen op hetzelfde stukje heeft gezet, leggen wij het vaak af. Hun budgetten zijn vele malen groter dan die van ons. Onze huren mogen in de regel niet meer dan 650 euro per maand zijn. Ook sloop en vervangende nieuwbouw is een optie. Maar voor zo'n project dan echt nieuwe woningen oplevert, ben je jaren verder. En dan hebben we het over alle regels van de overheid, die doorlopend worden aangescherpt en alles nog ingewikkelder maken, nog niet eens gehad!"

Uit de krant