Logo eilandennieuws.nl
De initiatiefnemers voor multisportkooi: Links Wessel Vervloet en rechts: Jordy Nijland. (Foto: Mirjam Terhoeve)
De initiatiefnemers voor multisportkooi: Links Wessel Vervloet en rechts: Jordy Nijland. (Foto: Mirjam Terhoeve) (Foto: )

Multisportkooi in Achthuizen, met dank aan Jordy en Wessel

ACHTHUIZEN - Het is alweer twee jaar geleden, dat Jordy Nijland en Wessel Vervloet, tijdens de flamingotour van de gemeente, een briefje in de ideeënbus stopten met de wens voor een mulitsportkooi in Achthuizen. De gemeente dacht hier graag in mee, mits de jongens ook zelf inzet toonden en peilden of er draagvlak voor zou zijn in het dorp. Daarmee gingen ze aan de slag en met succes. Vorige week bereikten ze de benodigde eigen bijdrage van 4.000 euro en gaf de gemeente groen licht voor projectsubsidie. De multisportkooi kan gerealiseerd worden.

Door Mirjam Terhoeve

Jordy en Wessel, beiden 17 jaar, zijn enorm blij, dat het gelukt is. "We gingen uit school wel eens naar de multisportkooi in Middelharnis om een balletje te trappen', vertelt Jordy. "Dat vonden we erg leuk, maar we wilden dit het liefst wat dichter bij huis hebben. In zo'n kooi kun je naast voetballen ook korfballen, hockeyen en volleyballen. Voor iedereen wat dus. We wisten ook al een locatie; het oude tennisveldje achter de peuterspeelzaal. Tijdens de Juundag twee jaar geleden kon je ideeën voor het dorp aanmelden en dat hebben we dus gedaan. De gemeente liet weten graag met ons mee te denken, maar we moesten eerst onderzoeken of de mensen in Achthuizen achter ons plan stonden en het was nodig om zelf een financiële bijdrage te leveren. Gelukkig kregen we al snel hulp van Jos de Jonge, die toen voorzitter was van de dorpsraad en daardoor contact had met Anne-Marijke Elema, de kernambtenaar van Achthuizen. Zij konden ons helpen met de subsidieaanvragen en dergelijke".

Projectgroep

"Jordy en ik zijn langs alle deuren geweest om handtekeningen op te halen voor de sportkooi", gaat Wessel verder. "Dat was een enorm succes. Echt overal waar we aanbelden kregen we de handtekening en vond men het een geweldig idee. Ook was er een aantal mensen, naast Jos, die ons graag wilden helpen en samen hebben we een projectgroep opgericht. Jack Robbemond en Chris van Bergen hielpen vanuit de voetbalvereniging en Maartje en Bart Huibrechtse, konden ons behulpzaam zijn vanuit hun sportopleidingen. Toen dit allemaal voor elkaar was kon de bal gaan rollen. Regelmatig werden gesprekken gevoerd met Anne-Marijke en er werden projectsubsidies en offertes aangevraagd. Uiteindelijk werd gekozen voor de BoerPlay multisportkooi van 10 bij 20 meter, omdat die aan alle eisen voldeed. Je moet namelijk rekening houden met veiligheid, geluidsoverlast enzovoort. In totaal kwamen we op een bedrag van ruim 60.000 euro en we moesten zelf 4.000 euro inbrengen. Dus er was werk aan de winkel".

Inzamelacties

Jordy en Wessel organiseerden samen met de werkgroep tal van acties om geld binnen te halen. Speculaas- en snertverkoop, grote clubactie, verlotingen, lege flesseninzameling, sponsorloop en stamppotavonden. De jongens zijn erg dankbaar voor alle medewerking, die vanuit het dorp kwam. "Er werd massaal gekocht en meegedaan", vertellen ze. "Denk bijvoorbeeld aan de medewerking van dorpscafé "Ons Café". We mochten daar onze stamppotavonden houden en bovendien werd ook nog eens de fooienpot geschonken, das mooi toch? Ook de inzet van de basisschoolleerlingen tijdens de sponsorloop was geweldig. De 43 kinderen haalden maar liefst 940 euro binnen. Zelfs in Den Bommel werd meegedaan. Ook daar werd speculaas en snert afgenomen voor ons doel. Vorige week hadden we de 4000 euro bij elkaar en daar waren we enorm blij mee".

Presentaties

"Natuurlijk is dat maar een fractie van het bedrag", weet ook Jos de Jonge. "Dat is ook de reden geweest, dat we heel veel fondsen hebben benaderd. Daar gingen behoorlijk wat uurtjes inzitten en veelal was het antwoord dan toch negatief. Dat was erg jammer. Samen met de jongens zijn we ook nog op pad geweest om geld binnen te halen uit andere bronnen, zoals de Dorpskrachtprijs van de Vereniging voor kleine kernen. Wessel heeft in Giessenburg een mooie presentatie gehouden en dat leverde 150 euro op. Ook dichter bij huis hebben we gelobbyd. Zo heeft Jordy gesproken tijdens de inwonersavond, waar ook mensen van Fides en 'Beter Wonen' aanwezig waren. Ook zij deden een flinke duit in het zakje. Daarnaast hebben we een toezegging van 10.000 euro gekregen van Windpark de Plaet en 2.000 euro van het Welzijnsfonds Oostflakkee. De gemeente beloonde onze inzet vorige week door een tweede projectsubsidie toe te kennen, omdat we de 4.000 euro bij elkaar hadden. Nu kunnen de orders definitief de deur uit".

Saamhorigheid

De jongens hopen dat uiterlijk juni alles voor mekaar zal zijn. "Nu eerst de voorbereidingen treffen", verklaren ze. "Agrariër Frank van Oorschot en Loonbedrijf T. Vos uit Achthuizen gaan helpen met het klaarmaken van de grond en Votra uit Den Bommel levert het zand. Ook allemaal vrijblijvend, echt geweldig. We hopen straks een mooie multisportkooi te hebben. Iedereen, de scholen, FIOS, de peuterspeelzaal en alle inwoners, jong en oud, kunnen er gebruik van maken, het is echt niet voor ons alleen, maar voor allemaal".
"Al met al is er sprake van een prachtige nieuwe voorziening, die met recht voor en door het dorp gerealiseerd wordt", zegt Jos de Jonge tot slot. "Een klassiek voorbeeld van burgerinitiatief en saamhorigheid, maar daar staat Achthuizen inmiddels om bekend. Dus wie daar ook deel van wil uitmaken is van harte welkom in ons dorp. Er wordt weer gebouwd..."

Meer berichten