Afbeelding

Bakker van Harberden presenteert Flakkees receptenboek

Algemeen 1.379 keer gelezen

MELISSANT – Kruukplaetjes, oma's advocaat, molenbrood, bolussen, krentenbrood met saffraan – Goeree-Overflakkee is rijk aan typische streekproducten. Hoe je die – en tal van andere eilandelijke lekkernijen – zelf kunt maken, staat in 'Lekker Flakkees'. Het boekje, dat ook inzoomt op de geschiedenis van en de verhalen over de producten, is gemaakt door bakker Jan van Harberden in Melissant. Burgemeester Ada Grootenboer neemt vrijdagavond 16 november het eerste exemplaar in ontvangst in de bakkerij aan de Julianaweg.

Door Kees van Rixoort

De bakkerij van Jan en Heleen van Harberden bestaat in 2018 honderd jaar. Aan deze verjaardag is niet zomaar voorbij gegaan. Zo verscheen in december 2017 het boekje 'Bakkersgeheimen', waarin naast de geschiedenis van de bakkerij in Melissant veel aandacht uitgaat naar een keur van populaire producten én de recepten daarvan.

Veel te bieden

Van het een komt het ander, zo blijkt maar weer. Jan van Harberden: "De verkoop van dat boekje liep boven verwachting zo goed dat de oplage bijna is uitverkocht. Door 'Bakkersgeheimen' kwam ik in contact met verschillende mensen die het idee opperden om een boekje te maken met Flakkeese producten. Ik ging eens nadenken en kwam algauw tot de conclusie dat er heel veel mooie streekproducten zijn. Kruukplaetjes, advocaat, bolussen natuurlijk, maar als je verder kijkt ook uien, kaas, molenmeel, Solaes-bier… Het eiland heeft zó veel te bieden."

Zo ontstond het initiatief om, nog tijdens het jubileumjaar, met een tweede boekje te komen: 'Lekker Flakkees'. Het boekje, dat 52 pagina's telt, staat boordevol recepten. Ze zijn verdeeld over drie categorieën: typische streekproducten, producten op basis van Flakkeese grondstoffen en producten die te maken hebben met feest op Flakkee. In de tweede categorie vallen bijvoorbeeld de Stellendamse garnalenschelpjes, de geitenkaas-uienbroodjes en de ham-aspergebroodjes. En de categorie 'feest' bevat recepten over onder andere oranje-tompoucen, Solaes-bierbrood en oliebollen.

Historie

Aan alle recepten zijn historische informatie over het product, tips en een uitspraak in dialect toegevoegd. Tussen de recepten, die prachtig zijn geïllustreerd, vindt de lezer historische informatie over het eiland, de producten en de feesten. Mét foto's uit vervlogen tijden, waaronder unieke beelden van bijvoorbeeld het RTM-station in Middelharnis en het trammetje dat ter hoogte van de boerderij Rust Roest langs Melissant rijdt. "Via het boekje wil ik ook de historie van het eiland levend houden", aldus de bakker. Als een rode draad door 'Lekker Flakkees' loopt een fotoserie over bakker Jan van Harberden die op een circa honderd jaar oude bakkersfiets (van bakker Israël, waarmee het in 1918 allemaal begon) een toer over het eiland maakt.

Jan van Harberden heeft geen enkele moeite om zijn recepten te delen. "Ach, via internet is bijna alles te vinden. Maar afgezien daarvan geloof ik niet in de bescherming van recepten. Daar komt nog bij dat een recept maar voor de helft het eindproduct bepaalt. De andere helft bestaat uit de finesses van de bakker." De recepten in 'Lekker Flakkees' zijn niet ingewikkeld en door iedereen die wel eens in de keuken bezig is met succes tot lekkere producten te maken. Begin volgend jaar start de bakker in Melissant ook een serie workshops waar je deze Flakkeese producten kunt maken.

Nacht van de Bakker

Burgemeester Ada Grootenboer ontvangt op vrijdagavond 16 november het eerste exemplaar van 'Lekker Flakkees'. Dat is om 19.00 uur. Daarna is de bakkerij tot 22.30 uur open om de Nacht van de Bakker mee te maken. Iedereen is welkom om een kijkje achter de schermen te nemen, om een blik te werpen op het bakproces en om te proeven. Kinderen kunnen meedoen aan een workshop kruukplaetjes of minigebakjes maken. Tijdens de Nacht van de Bakker zijn de nationale kampioenen Linda Timmer en Jan van Harberden jr. in de bakkerij aanwezig om te laten zien hoe zij patisserie en brood maken.

'Lekker Flakkees' kost 7,50 euro en is vanaf 16 november te koop in de bakkerij in Melissant en ook bij molen De Hoop in Ouddorp, de Mekkerstee in Ouddorp, boekhandel Van der Boom, landwinkel 't Zand in Den Bommel en Kaasboerderij Van Schaik in Sommelsdijk.

Uit de krant