Afbeelding

Deelauto's voor nieuwe woonwijk Havenstadt

Algemeen 574 keer gelezen

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Even naar Middelharnis om de kinderen naar school te brengen of een kopje koffie drinken. Vanuit Stad aan 't Haringvliet kan het zonder zelf een (tweede) auto te hebben. Sinds donderdag 8 november staan er twee elektrische deelauto's klaar.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De deelauto's – het gaat om twee BMW's i3 – zijn gekoppeld aan de nieuwbouwwijk Havenstadt in Stad aan 't Haringvliet. Ontwikkelaar Wonen op Flakkee is initiatiefnemer, samen met BMW-dealer Breeman. Het idee ontstond vorig jaar tijdens de eilandelijke manifestatie Energy Island.

"Twee jaar geleden zijn wij de uitdaging aangegaan om nieuwbouw te realiseren in Stad", zei Jean-Paul Scheurleer van Wonen op Flakkee tijdens de feestelijke ingebruikname van de deelauto's. "Veertig woningen hebben we nu opgeleverd. De tweede fase bestaat uit 24 woningen en de derde fase is in voorbereiding. De basis is een mooie woning voor een mooie prijs."

Iets extra's doen

Maar daar bleef het dus niet bij. Scheurleer: "We wilden iets extra's doen. Het idee ontstond om hier, vier kilometer van Middelharnis, het eerste deelauto-project van Nederland te ontwikkelen. Met volledig elektrische auto's past dat goed bij de duurzame doelstelling van de gemeente Goeree-Overflakkee."

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt beaamde dat. Hij sprak over een superidee, dat het begin van een antwoord is op de eilandelijke mobiliteitsopgave. "Jullie zijn pioniers, die dat in gang hebben gezet. Het is echt nodig dat er stappen worden gezet. Ik hoop dat meer bedrijven meedoen en deelauto's aanschaffen, ook voor het algemene belang."

Extra laadpalen

Van der Vlugt memoreerde dat de gemeente al het goede voorbeeld heeft gegeven door twee deelauto's in gebruik te nemen en dat een uitbreiding van dit nog kleine wagenpark op stapel staat. "We hebben als gemeente ook extra geld uitgetrokken voor laadpalen. Dit om het netwerk te versterken." Er is een beweging richting het combineren van laadpalen met lantaarnpalen.

Bewoners die van de Stadse deelauto's gebruik willen maken kunnen zich via een app melden en reserveren.

Uit de krant