Afbeelding

Boeren met de hele familie

Algemeen 287 keer gelezen

OUDE-TONGE - "Het mooiste is een goed product neerzetten, waar je ook wat aan kunt verdienen. Dat is wat het boer zijn voor mij leuk maakt." Job Dogterom is enthousiast over wat hij doet. Regelmatig breekt een grijns door op zijn gezicht als hij vertelt over het boeren.

Door Lars Jacobusse

De Dogterommen zijn al vele generaties lang boer. "Mijn opa was boer in Zoetermeer. Mijn vader heeft deze boerderij gekocht." Job had samen met een aantal broers interesse in de landbouw. Vader Dogterom besloot dat er maar één ding opzat en dat was groeien. Dus ging hij de bloembollen in. Eén voor één werden de broers boer op hetzelfde bedrijf. Vandaag de dag bewerken ze op hun bedrijf vlakbij Nieuwe-Tonge 180 hectare grond. 60 hectare daarvan is bloembollen en 120 hectare akkerbouw. Ze verbouwen aardappels, tarwe, bieten, uien en tulpen.

Eigen kantoor

Doordat het bedrijf groeide, is het ook verder geprofessionaliseerd. Het oude gedeelte van de boerderij bestaat uit een woning plus boerenschuur. In het tussengedeelte van huis naar schuur is een moderne kantoorruimte gebouwd. "Met de groei van het bedrijf was dat wel nodig. Je moet mensen wel in een representatieve ruimte kunnen ontvangen. Maar intussen zijn we alweer zover gegroeid dat mijn broer hier best vaak kantoorwerk doet, dus dan kan je alsnog niet iemand ontvangen. Daarom zouden we eigenlijk nog een kantoor bij moeten bouwen." Achter het oude gedeelte staan grote loodsen, allemaal relatief nieuw.

Hoge pieken, diepe dalen

Hoe was het mogelijk om als akkerbouwbedrijf zo te groeien? "Dat zit vooral in de bloembollen. Mijn vader is daarmee begonnen omdat er meer rendement in zit dan in de akkerbouw gewassen. Er zit ook wel veel werk in, maar per saldo levert het meer groeimogelijkheden op. Je moet zorgen dat je wat buffers hebt als boer, zeker als je groeit. Het gaat met pieken en dalen. De ene keer heb je een goede prijs, de andere keer een slechte. Als je investeert en groeit, wordt dat effect nog versterkt."

'We doen het met z'n allen'

Job is binnen het bedrijf degene die zich het meest bezighoudt met de landbouwtak. "In feite doen we het met z'n allen. Als er in de bloembollen veel werk is, zijn we allemaal daarmee bezig. Als er aardappels moeten worden gerooid, helpt iedereen daarbij. Maar we hebben wel allemaal ons specialisme waar we min of meer eindverantwoordelijk voor zijn. De laatste jaren is er ruimte ontstaan voor ons allemaal om in het bedrijf te kunnen werken."

Gek op trekkers

Zelf woont hij een eindje verderop in het dorp. "Het is dichtbij en mijn vrouw vindt het ook wel fijn om in het dorp te wonen. We kunnen hier niet allemaal op het erf wonen tenslotte." Het familie-potentieel is nog niet uitgeput. "Mijn zoontje vindt de trekkers ook al helemaal geweldig. Geef hem negen autootjes en een trekker en hij pakt die trekker. Vraag me niet waar hij het vandaan heeft, maar het zit er in blijkbaar, haha!" Daar is weer die grijns.

In een spagaat

Een positief verhaal en een groot potentieel voor de toekomst, dus. Iets wat lang niet bij alle boerenbedrijven vanzelfsprekend is. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. "Voor de toekomst hebben we wel een uitdaging, wat betreft de intensiviteit van de landbouw en de uitspoeling van nutriënten (voedingsstoffen red.) in de sloten. De opbrengst van het land is decennia hard gegroeid, terwijl de aanvoer in de vorm van meststoffen daalt. Dat is een spagaat die de grond op den duur niet aankan. De grond verarmt, waardoor je op termijn allerlei kwalen en dalende opbrengsten krijgt. Daarnaast werkt het averechts. Want juist doordat de grond verarmt, spoelen er meer nutriënten uit, het water in."

Strenge kaders

"Dat neemt niet weg dat ik begrip heb voor de strenge wetgeving en de milieudruk voor de omgeving. Het is goed dat er kaders worden gesteld. Maar dat moeten wel kaders zijn, waar op een normale manier binnen gewerkt kan worden."

Bewust boeren

Voor de toekomst wil hij het bedrijf efficiënter en nog milieubewuster maken. "Waar mogelijk willen we nog wel groeien. En we moeten toe naar duurzamere landbouw met een hogere financiële opbrengst. Daar werken we hard aan. Wij zijn nu al een bedrijf dat heel bewust met de grond en de omgeving omgaat. Maar voor de toekomst zou circulaire landbouw ook een idee kunnen zijn. Dat is ook het perspectief dat de regering schetst."

Je bent er nooit

Ook persoonlijk heeft hij toekomstidealen. "Ik wil zo min mogelijk met administratie bezig zijn en meer met de producten. Dat is toch wat het leukste is. En je bent er nooit. Oude boeren zeggen vaak tegen mij: 'Je denkt dat je het over vijftig jaar wel weet, maar dat valt tegen.' Je werkt met de aarde en de elementen, die zijn en blijven onvoorspelbaar. Het is de natuur en daar mogen we het mee doen."

Jonge boeren over de toekomst

Schaalvergroting, nieuwe regels voor melkveebedrijven en boeren met apps en drones. De ontwikkelingen in de agrarische sector gaan razendsnel. De komende periode vertellen jonge boeren over hun vak en de toekomst. In de derde aflevering vertelt Job Dogterom over het familiebedrijf.

Uit de krant