Afbeelding

Vergeten vissers hebben een gezicht gekregen

Algemeen 433 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Vaak zijn ze naamloos vermist, de omgekomen vissers van Middelharnis. Herinnerd in hun familie, maar meestal niet langer dan twee generaties. Daar hebben Rinus van Dam, Marlies Jongejan en Pieter Koster voor een groot deel een eind aan gemaakt in hun boek 'De vergeten vissers van Middelharnis, scheepsrampen en ongevallen 1717-1938'.

Door Kees van Rixoort

Het boek is onder auspiciën van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee uitgegeven door De Bataafsche Leeuw. Zaterdagmiddag 3 oktober was de presentatie in de Rabozaal van Het Diekhuus. De eerste exemplaren waren voor burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, die zelf uit een vissersfamilie komt, en de heer Nauta uit Dirksland, als representant van de nazaten van de omgekomen vissers.

'De vergeten vissers van Middelharnis' is het indrukwekkende resultaat van een lange speurtocht naar gegevens. Van 287 vissers en hun families zijn korte levensgeschiedenissen in het boek opgenomen. Vissers die tussen 1717 en 1938 zijn omgekomen bij scheepsrampen met vijftien gaffelschuiten en dertien beugsloepen en bij ongevallen aan boord. De lijst is niet compleet. Auteur Pieter Koster denkt dat er sinds 1717 wel ongeveer vierhonderd levens te betreuren zijn.

Duur betaald

Waar mogelijk hebben de auteurs getracht te achterhalen hoe het gezin zich na de dood van de kostwinner redde. Duidelijk komt naar voren dat de visserij vaak binnen dezelfde familie in verschillende generaties slachtoffers eiste.

Families als Van Gelder, De Koning en Langbroek. "Zij bleven achter met hun verdriet en in kommervolle omstandigheden", zei Rinus van Dam. "Niks goeie oude tijd, maar: de vis wordt duur betaald." Dat bleek ook uit de korte geschiedenissen die Marlies Jongejan de volle zaal vertelde over enkele vissersweduwen.

"Dit boek is een genealogisch naslagwerk, dat opvallend en uniek is", aldus uitgever Wybrands van De Bataafsche Leeuw tijdens de boekpresentatie. "De vergeten vissers van Middelharnis hebben een naam en een gezicht gekregen." Burgemeester Grootenboer was het daar volledig mee eens. Ze bedankte de auteurs en de andere betrokkenen voor hun werk: "Een monument voor de vissers die vergeten waren. Ik zal het met veel interesse lezen."

Het boek, dat naast de levensgeschiedenissen ook de geschiedenis van de visserij van het dorp belicht, is rijk geïllustreerd, bevat 328 pagina's en kost 22,50 euro. ISBN 978 90 6707 720 0. Te koop bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en de boekhandel.

Afbeelding

Uit de krant