Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Ontbijten met de burgemeester

MIDDELHARNIS – Ja, wat doet een burgemeester eigenlijk de hele dag? De kinderen van basisschool De Achtsprong, groep 7/8, hadden zich er wel in verdiept, maar het was nog vrij lastig om een compleet en helder beeld van de taken te krijgen. Dat beeld kregen de scholieren uit Achthuizen wel toen ze uiteindelijk bij burgemeester Ada Grootenboer aan tafel zaten voor het Schoolontbijt.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het Schoolontbijt is een nationaal initiatief, bedoeld om het belang van een dagelijks ontbijt onder de aandacht te brengen. "Het schijnt dat 10 procent van de kinderen in Nederland zonder ontbijt naar school gaat. Dat is best zorgelijk", zegt Loes Heintjes, juf van De Achtsprong.

De basisschool in Achthuizen – die 49 leerlingen telt, waarvan 15 in groep 7/8 – kreeg een uitnodiging van de gemeente Goeree-Overflakkee om bij de burgemeester te komen ontbijten. Op woensdag 7 november schoven ze bij haar aan in de kantine van het gemeentehuis. Een ontbijtbox hadden ze van de nationale Schoolontbijt-organisatie gekregen en zelf aangevuld met onder andere vleeswaren. Alleen kaas en jam, dat vonden ze toch een beetje karig…

Spannend

"Best spannend", zegt Lieke over het ontbijt in het gemeentehuis, terwijl ze om de pot pindakaas vraagt. "Dit is iets wat niet elke dag gebeurt. En de burgemeester is best een belangrijke mevrouw."

Maar waarom eigenlijk? Wat doet ze? Het viel nog niet mee om daar op school volledige duidelijkheid over te krijgen. Lieke en juf Loes: "Ze zorgt dat de wethouders hun werk goed doen. Ze is baas van de politie en ze leidt vergaderingen. We hebben een filmpje bekeken van een vergadering, een stukje dan. Een beetje saai was het wel." Maar Lieke vond het wel leuk toen de vader van juf Loes in beeld kwam. "Daar komt de pindakaas, Lieke."

Burgemeester Grootenboer, die thuis ook wel eens aan volle tafels eet, weet natuurlijk het beste wat ze allemaal doet. Aan de nu zeer geïnteresseerde scholieren vertelt ze dat ze inderdaad gemeenteraadsvergadering leidt, besluiten voorbereidt met de wethouders, overleg heeft met politie en brandweer over de veiligheid en over bijvoorbeeld de dienstverlening en het personeel in het gemeentehuis gaat.

"Ja, lintjes doorknippen doe ik ook, of op bezoek gaan bij mensen die bijvoorbeeld honderd jaar zijn geworden. Maar dat doe ik dus niet de hele dag. Was het maar waar, dan zou ik de hele dag taartjes eten", lacht ze. "Ik heb een drukke baan, maar het is ontzettend leuk."

Meer berichten