Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Een avond lang 'vistainment' in Ouddorp

OUDDORP - De gevaarlijkste vis van de Noordzee, een gigantische tonijn van meer dan veertig kilo, Goereese kabeljauw en Rolls-Royce-oesters met een letter in de schelp; tijdens een speciale avond bij Visspecialist Hameeteman, afgelopen donderdag, werd het allemaal live verwerkt van zeeverse vis tot culinair meesterwerkje op het bord.

Door Lars Jacobusse

"Ik neem een getal onder de tien, roep maar! Zeven? Ja, jij bent de klos!" De 'ongelukkige' mag het eerste stukje rauwe tonijn proeven, onbewerkt, een minuut geleden nog onderdeel van het inwendige van de enorme vis. Haar blik zit ergens tussen nieuwsgierigheid en vluchtreflex in. "Leg het maar op de rug van je hand. Kijk, ik doe er een beetje soja en wassabi bij. Eet maar op. Ja, zo meteen krijgen jullie dit allemaal hoor" lacht de kok.

Nou ja, kok: Arie Kuijt is meer een combinatie van een Katwijkse visfileerder en een cabaretier. "Ik doe dit vaak wel drie avonden in de week." Ooit kwam hij erachter dat hij het leuk vindt om te vertellen over zijn vak en dat is uitgegroeid tot het soort 'vistainment' dat hij vanavond demonstreert. Hij goochelt behendig met vlijmscherpe messen, flitst onnavolgbaar met vlammende branders door de lucht, terwijl hij met een grap en een grol tekst en uitleg geeft bij de vis.

De avond begint met Franse oesters. Een 'oestervrouw' van Adri & Zoon legt uit om welke soorten het gaat, waar ze vandaan komen, hoe ze proeven. Gelukkig blijft het niet bij de theorie maar kunnen de gasten zelf ook proeven. Een zachte, vlezige delicatesse met een heel kleine hoeveelheid zeewater. Je hebt een beetje zee op je tong.

Er komt live gefileerde makreel op de borden van de gasten. En een verse tonijnsteak. Er is zeekraal en marmelade van viseitjes, groen gemaakt met wassabi. Bij ieder gerecht komt steeds bijpassende wijn op tafel. "Vis moet zwemmen" noemt visfileerder Arie dat. Maar welke wijnen het zijn, dat moet hij opzoeken op een briefje van de kok, die druk bezig is terwijl Arie fileert. "Sau... Sau-vig-non, geloof ik" het gaat om de vis, de wijn is bijzaak.

Arie vertelt een verhaal over de kogelvis. "Als bij het verwerken de verkeerde klier wordt geraakt verspreid zich een dodelijke stof door de vis. Wie hem dan eet, legt geheid het loodje. Vanavond eten wij de 'kogelvis' van de Noordzee, dit is de gevaarlijkste die er rondzwemt!" Arie houdt de vis omhoog. Hier en daar wordt er wat ongemakkelijk heen en weer geschoven. Maar dat "gevaarlijk" blijkt mee te vallen. Het gaat om de 'Pieterman', een vissoort die zich begraaft in het zand en badgasten prikt met een giftig steeltje bovenop zijn lijf. Een ongevaarlijk prikje maar het levert wel een vervelend brandend gevoel op. "Altijd Duitsers die worden geprikt, die snappen het gewoon niet. De remedie is simpel: achter het strandhuisje gaan staan en er overheen plassen. Alles wat warmer is dan je bloed gaat het prikken tegen."

Tegen het einde van de avond komt er opnieuw een oester voorbij: de Gillardeau, 'Rolls-Royce onder de oesters'. In de schaal zit een 'G' gebrand, zo wordt er niet gerommeld met mindere oesters in Gillardeau-doosjes. Wat pleit voor de kok en voor de vis in het algemeen: het gaat er nog steeds goed in bij het publiek. Dit avondje vis was een succes!

Meer berichten