Logo eilandennieuws.nl
Foto:

"Wie in Goedereede wil wonen heeft een flinke uitdaging!"

GOEDEREEDE - De meeste eilanders kennen Goedereede, maar voor 'overkanters' lijkt het pittoreske stadje wel een goed bewaard geheim. Velen weten de afslag op de N57 te vinden, maar nemen hem nooit. Wie dat wel doet, is vaak op slag verliefd op de oude kern met de authentieke pandjes en de nauwe straatjes. Is wonen in Goedereede zo fijn als het lijkt? Kom je er überhaupt aan een woning? En heeft wonen in Goedereede ook negatieve aspecten? In aflevering 2: Makelaar Jeanet Tanis van Tanis & Akershoek Makelaardij.

Tekst en foto: Pauline Hof

"Wonen in Goedereede is zo fijn als het lijkt." Jeanet Tanis is stellig. Ze kan het weten. Als geboren Ouddorpse woont ze er sinds 1995 en ook vestigde ze er haar makelaarskantoor in 2006. Ze werkt niet alleen op Goeree-Overflakkee, maar ook op Voorne Putten. Ze heeft dus nogal wat vergelijkingsmateriaal. "De oude kern heeft natuurlijk een mooie uitstraling. De mensen in Goedereede zijn bovendien heel aardig en behulpzaam, zonder zich met je te bemoeien. Ik vind dat heel prettig. Ze valt stil als ze wordt gevraagd naar de nadelen van wonen in Goedereede. Ze lacht. "Misschien zegt het feit, dat ik er zo lang over na moet denken, eigenlijk al genoeg!" Dat ze nu haar eigen huis te koop heeft staan aan de haven, ligt zeker niet aan de plek. "Wij zoeken een kleiner huis, maar uit Goedereede hoef ik niet weg."

Rente

Verhuizen is echter zo makkelijk nog niet. Het aanbod is vele malen kleiner dan de vraag. Er wordt niet veel verhuisd in Goedereede. Je zou misschien kunnen concluderen, dat het er zo fijn is, dat niemand er weg wil. Jeanet vult aan, dat ook de doorstroming een probleem is. "Die mogelijkheden zijn er nauwelijks. Na de oplevering van de Nieuwe Oostdijk, zijn veel mensen in 'De Pit' van een tussenwoning naar een vrijstaand huis of hoekwoning gegaan in de Nieuwe Oostdijk. Dat is nu weer over. Er wordt wel gewerkt aan nieuwbouw op de plek van het oude gemeentehuis, maar dat is nog in een pril stadium. Wie denkt aan verhuizen, raad ik trouwens wel aan het nu te doen. Je kunt een goede prijs krijgen voor je huis en de rente staat laag, voordelig bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek."

Krenten

"Wie in Goedereede wil wonen, heeft een flinke uitdaging." Jeanet start de computer op en laat het aanbod van het moment zien, daarbij is het Havenhoofd niet meegenomen en ook de Oostdijk niet, de Nieuwe Oostdijk wel. Je kunt de huizen op vier handen tellen. "Kijk, zeker voor de prijsklasse tot 300.000 euro is het lastig. Het is maar een derde van het totale aanbod. Er is wel verloop, maar je ziet, de spoeling is dun. Goedkopere, kleinere huizen hebben vaak maximaal twee slaapkamers. Daarmee zijn ze geschikt voor een kleine doelgroep. De meesten zijn toch op zoek naar eengezinswoning met meer ruimte. Je moet geluk hebben. Courante huizen, met een reële prijs, voldoende slaapkamers, een leuke ligging en in een goede staat, zijn hier de krenten in de pap." De gekte die de huizenmarkt nu in Rotterdam heeft bereikt, waar huizen ver boven de vraagprijs weggaan, ziet Jeanet hier nog niet. "Ik zie wel dat de markt op Voorne Putten ook wat oververhit raakt. Courante huizen worden daar verkocht voor je in je vingers kunt knippen. Laatst had ik op het eiland voor het eerst een huis, waarop flink is overboden. Ik moet daar aan wennen. Maar ik had in 2007 ook nooit kunnen denken dat de huizenprijzen met 25% zouden zakken. Dat is in de crisis ook gebeurd. De prijzen zijn nu weer zoveel gestegen en op het niveau van voor de crisis. De markt gaat echt in golfbewegingen."

Meer berichten