Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Greet Knape zal peuters bij Klein Duumpie zeker missen

STELLENDAM – Voor juf Greet Knape (64) is het aftellen naar haar laatste werkdag op 20 december. Veertig jaar was zij, de laatste jaren samen met Marjolein Grootenboer, leidster bij peuterspeelzaal Klein Duumpie, onderdeel van Stichting Peutereiland aan de Haagsestraat.

Door Jaap Ruizeveld

Afgelopen donderdagmorgen waren er al feestelijkheden rond het jubileum van de gevierde leidster. Met een grote schoolbus haalden de peuters - met begeleiding - haar op bij haar woning voor een korte rit door Stellendam. Bij school volgden er allerlei spelletjes en het festijn werd afgesloten met heerlijk pannenkoeken eten. Vrijdagavond 9 november wordt (van 19-21 uur) in het Haagse Huus in Stellendam een jubileumreceptie gehouden.

"Kinderen, zeker in de leeftijd van 2 tot 5 jaar, zijn zo spontaan en eerlijk. Het is een genot om hen te mogen begeleiden. Je te mogen en kunnen inzetten voor de peuters die aan je zijn toevertrouwd. Ik weet nu al dat ik dit na mijn afscheid volgende maand bij Klein Duumpie flink zal missen. Gelukkig hebben mijn man en ik hobby's waaraan we dan meer tijd kunnen besteden. Zoals tekenen, schilderen en bijvoorbeeld kaarten maken". Maar voegt Greet er gelijk aan toe: "Helemaal loslaten, zeker in de beginfase, dat zie ik nu nog niet zo zitten. Als voorleesoma wil ik graag opdraven als ze mij vragen en ook is één telefoontje al genoeg om in te springen als dat gewenst is. Klein Duumpie en de peuters zitten in mijn hart".

Zelfstandiger

Greet was 10 jaar toen zij met haar ouders vanuit Amsterdam naar Stellendam verhuisde. En het voelde gelijk goed zegt ze en dat is altijd zo gebleven. Het werd versterkt toen zij na enige tijd bij de peuterspeelzaal aan de slag kon gaan. "Het leuke is", zegt Greet "dat ik nu moeders ontmoet die zelf op de peuterspeelzaal zijn geweest. Als dat geen band geeft. Evenals er in de maatschappij rondom vooral de laatste tientallen jaren grote veranderingen zijn ontstaan, merk je ook dat peuters in die veranderende wereld meegaan. Ik bedoel: Ze zijn, hoe jong ook, zelfstandiger geworden. Geven aan dat ze dingen zelf wel kunnen. Dat zij minder hulp nodig hebben, al is het maar om een jasje aan te doen".

Hobby

"Het is nooit mijn werk geweest" benadrukt Greet Knape. "De liefde voor de kinderen, noem het dan maar hobby, dat was mijn drive en dat heb ik de laatste jaren in perfecte harmonie en afstemming samen met Marjolein mogen doen. Daar ben ik dankbaar voor". Meer tijd voor een gesprek is er niet want de peuters willen graag met de leidsters in de sportzaal op het springkussen rollen en dollen en samen andere spelletjes doen. Logisch toch?. Het is hun feestje en dat moet niet te lang worden onderbroken. Nou ja voor de foto dan eventjes, terwijl Poe Beer vanaf de achterwand goedkeurend toekijkt.

Meer berichten