Afbeelding

Bijenliefhebbers bijeen voor diploma-uitreiking

Algemeen 339 keer gelezen

DIRKSLAND – Zo'n veertig bijenhouders en belangstellenden zijn in het bijgebouw van de Victoriahal bij elkaar gekomen. Naast dat er gepraat wordt over bloemetjes en bijtjes worden er ook diploma's uitgereikt voor de elf cursisten die de beginselen van het imkeren zijn bijgebracht.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Maar eerst is het woord aan Mario Coremans, eigenaar van Imkerij Coremans. Zij zijn sinds 2012 actief in het laten bestuiven van land- en tuinbouwgewassen. Mario: "Ik ben eigenlijk een imker die bestuivingen verkoopt. Daar is veel vraag naar vanuit de fruitteeltsector, met name binnen het zachte fruit als frambozen, aardbeien en kersen. Er zijn tientallen factoren die invloed hebben op de uiteindelijke vrucht. Bestuiving is daarbij een beetje een ondergeschoven kindje.''

Hommeles

Het laten bestuiven kan een lastige klus zijn. Zo wordt er momenteel in kassen geëxperimenteerd met rood licht in kassen. Dit is goed voor de planten. Ze ontwikkelen veel blad, waardoor veel fotosynthese plaatsvindt. Dat leidt weer tot veel suiker, wat op zijn beurt weer leidt tot meer groei. "Maar bijen houden niet van rood licht: ze vliegen gewoon niet. Zelfde verhaal met ledverlichting.'' Dan moet er geëxperimenteerd worden hoe de bijen toch uit de kast te krijgen zijn. Ze probeerden het met blacklight (een soort UV-licht). Dit werkte als een kei. Maar het volgende probleem diende zich al weer aan toen bleek dat de koningin daardoor van de leg af raakte.

In totaal heeft Mario 400 bijenkasten in zijn beheer. Zijn bijenvolkeren moeten concurreren met 'hommelvolken', wat nog wel eens hommeles geeft. En doordat zijn bedrijf zo groot is, is zijn situatie niet meteen te vergelijken met de gemiddelde imker in Nederland – en op het eiland. Deze heeft gemiddeld vier bijenkasten. Vandaar ook dat de spreker aangeeft dat hij niet komt vertellen hoe het allemaal moet, maar de aanwezigen enkel vertelt hoe hij het persoonlijk doet.

Dure koningin

"Bijen zijn eigenlijk net koeien. Als je goed voor ze zorgt, zorgen ze ook goed voor jou.'' Bijna automatisch komt het gesprek op de agrarische sector. Levert het spuiten van landbouwgif geen problemen op voor de bijenkolonies? Volgens Coremans niet. "Als boeren zich netjes aan de regels houden, is er geen enkel probleem. Het is onzin dat boeren debet zijn aan bijensterfte'', onderbouwt hij met cijfers. "In tegendeel, we hebben juist veel aan elkaar en versterken elkaar.'' Dat wordt beaamd door iemand in de zaal. "We zitten hier midden in een landbouwgebied, maar de bijensterfte is hier het laagst van heel Nederland.''

Om een bijenvolk de winter door te helpen, is er een koningin nodig. Ieder jaar laat Coremans twaalf koninginnen vanuit heel Europa komen, om zijn bijen raszuiver te houden. Anders wordt de koningin bijvoorbeeld niet geaccepteerd door haar volk.. Het blijkt nog een secuur werkje om de juiste koningin te pakken te krijgen. "Ze kunnen tot 150.- euro kosten, maar dat heb ik er voor over.''

Kruisbestuiving

In de pauze zoeken verschillende hobby-imkers Mario nog even op om hem de hemd van het lijf te vragen en te informeren naar zijn technieken. Hij smeert hen geen honing om de mond: "Het klinkt voor hobbyisten misschien een beetje vervelend, maar bijen presteren over het algemeen het beste als je er zo min mogelijk aanzit. Zoveel mogelijk afblijven dus.'' Er vindt daarnaast ook kruisbestuiving plaats tussen de verschillende kenners en mensen die net hun eerste stappen zetten in het imkeren.

Verschillende van de laatstgenoemden krijgen deze avond dan hun diploma, als bewijs dat ze de basis van het imkeren onder de knie hebben. Hier kan eventueel ook nog een vervolg aan gegeven worden met een cursus waarin meer de diepte wordt ingegaan. De verschillende begeleiders spreken hun (ex-) leerlingen persoonlijk en bemoedigend toe. Een voormalig begeleider: "Nu begint het echte werk pas!'' Zijn cursist valt hem daarin meteen bij.

Uit de krant