Afbeelding

Nieuwe appartementen Sjaloom Zorg in Ouddorp

Algemeen 559 keer gelezen

OUDDORP – Het heeft even geduurd, maar de bouw van een woonvoorziening van Sjaloom Zorg in Ouddorp is gestart. Woningcorporatie Beter Wonen, die de appartementen gaat verhuren, hoopt het complex in oktober 2019 op te leveren. Wat het project uniek maakt is dat het om 'zorgwoningen' met Nul Op de Meter gaat. De huurders, cliënten van Sjaloom Zorg, krijgen dus geen (of een hele kleine) energierekening.

Door Kees van Rixoort

Het gebouw, dat nabij De Vliedberg komt, krijgt 26 appartementen: 19 van 50 vierkante meter en 7 van 40 vierkante meter. De appartementen bestaan uit een woonkamer met keuken, een slaapkamer, een badkamer en een toilet. Ze zijn levensloopbestendig en geschikt voor bewoners die in een rolstoel zitten.

De appartementen zijn verdeeld over twee bouwlagen: de begane grond en de eerste verdieping. Op beide verdiepingen bevindt zich een ontmoetingsruimte. In deze gezamenlijke huiskamers kunnen de bewoners ook samen eten. Er is een keuken en er komen onder meer gezellige zitjes en een beamer. Vanuit de ontmoetingsruimte op de begane grond is het buitenterras bereikbaar. Beneden is een fietsenberging met oplaadmogelijkheden voor fietsen en scootmobiels.

Medewerkers van Sjaloom Zorg zijn 24 uur per dag aanwezig om de bewoners te ondersteuning te bieden. Op de eerste verdieping van het nieuwe complex zijn een kantoor en een ruimte voor de slaapwacht.

Geen energienota

Beter Wonen heeft al ervaring met het bouwen van Nul Op de Meter (NOM)-woningen. Nu past de corporatie deze duurzame bouwvariant ook toe in de woonvoorziening van Sjaloom Zorg in Ouddorp. "Bij normaal gebruik heeft u geen energienota", zei Michel van Golberdinge van Beter Wonen vorige week tijdens een informatiebijeenkomst voor toekomstige bewoners en hun familie.

De woningen zijn uitgerust met een warmtepomp, die in de winter zorgt voor warmte en in de zomer voor afkoeling. Het gebouw is voorzien van zonnepanelen voor het opwekken van energie. Wat de woningen ook zeer energiezuinig maakt zijn de hoogwaardige isolatie en de vensters die bestaan uit drie lagen glas. Voor hun NOM-appartementen betalen de bewoners, naast de huur, een energieprestatievergoeding aan Beter Wonen.

Het nieuwe complex is een uitbreiding van het aanbod van Sjaloom Zorg. In Ouddorp was nog geen woonvoorziening van de organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. De meeste toekomstige bewoners komen vanuit de thuissituatie. Er zijn al veel aanmeldingen, maar er zijn nog appartementen beschikbaar.

Viering bouwstart

Een mijlpaal is de viering van de bouwstart. Die is op 21 november in De Vliedberg. Toekomstige bewoners vullen dan een 'tijdscapsule': een kist met briefjes, foto's et cetera, die de grond in gaat voordat de bouwers het fundament van het nog naamloze pand maken.

Uit de krant