Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Wijs met licht op Het Kompas

STELLENDAM – Dinsdag werd op basisschool Het Kompas in Stellendam een fietsverlichtingsactie gehouden. Deze actie is onderdeel van een project van de ANWB, onder de naam Lightwise. Basisscholen kunnen hieraan deelnemen, om ervoor te zorgen dat leerlingen veilig met de fiets naar school komen. Het Kompas werkt samen met de afdeling Praktijkonderwijs van de Prins Maurits Scholengemeenschap.

Door Lars Jacobusse

Het idee van Lightwise is dat kinderen eerst worden voorgelicht over veilig verkeer en de zichtbaarheid die daarbij hoort. Daarna worden ze geholpen door vrijwilligers om hun fiets te checken op 15 punten. De vrijwilligers bestaan in dit geval uit PRO leerlingen van het Praktijkonderwijs en de oud-fietsenmaker van Stellendam.

Om de paar minuten komt er een kind binnen met een nieuwe fiets. De meeste kinderen, zeker de jongens, vinden het wel leuk om mee te kijken bij het repareren en controleren van hun fiets. De vrijwilligers hebben natuurlijk ook een speciale schooldag en zijn goedgemutst vandaag. Eén besluit gauw zijn overall aan te trekken voor de foto. Zijn capuchon zet hij uiteindelijk toch maar niet op, want dat hoort toch niet helemaal bij de 'professionele uitstraling', zoals hij het noemt.

Een fiets is Lightwise als alle functies naar behoren werken, alle onderdelen goed vast zitten. Alles wordt gecontroleerd: versnelling, remmen, verlichting, zadel, bel, spatborden, enzovoorts. Op de checklist wordt alles nauwgezet bijgehouden. Kleine mankementjes worden gerepareerd, andere zaken worden aangetekend op de checklist. De PRO leerlingen van de Prins Maurits zijn weer een ervaring rijker. En sinds dinsdag kunnen de fietsen op Het Kompas er weer voor een jaar tegenaan.

Meer berichten