Logo eilandennieuws.nl
Foto: Ellen van den Doel, Stichting Springdagen.
Foto: Ellen van den Doel, Stichting Springdagen. (Foto: Copyright: Stichting Springdagen, Ellen van den Doel)

Bussen vol kinderen naar gymevenement

SOMMELSDIJK - Drie dagen op rij vijfhonderd kinderen per dag aan het rennen, springen en zwemmen weten te houden. Het lukt de organisatie van de Springdagen in Sommelsdijk al sinds 2002 iedere herfstvakantie. De Springdagen zijn een sportief uitje voor gymverenigingen uit Nederland, locatie is De Staver in Sommelsdijk. "Ze komen niet uit het hele land, hoor. Eigenlijk een straal van 100 tot 120 kilometer rond Sommelsdijk," vertelt Elco Kievit, al sinds 2002 de gewezen organisator van de Springdagen. Dat er veel animo is, is te zien in het zwembad. Geen stoel is onbezet en in het zwembad zijn meer kinderen dan water te zien. Spetterend en hoge fonteinen achterlatend buitelen ze door het water. (Foto: Ellen van den Doel)

Tekst: Lars Jacobusse
Foto's: Organisatie Springdagen, Ellen van den doel

"Alle verenigingen worden met bussen in hun woonplaats opgehaald" vertelt Elco. "Een springdag bestaat uit de onderdelen handboogschieten, zwemmen, bowlen, tokkelen, klimmen, springen en eten. Het springen en zwemmen duurt allebei twee uur. Voor de overige onderdelen zijn allemaal veertig minuten uitgetrokken. Het eten duurt dertig minuten." Op die manier duurt het programma zeven uur. Er zijn twee groepen; één groep heeft de springdag van 09.00 tot 16.00 uur en één groep van 11.00 tot 18.00 uur. Alles is heel strak geregistreerd, met bijna militaire precisie.

Elco laat alle onderdelen even zien. Eén van de gymzalen staat gevuld met trampolines. Kinderen maken de prachtigste salto's en wervelen in de meest lenige houdingen door de lucht. Kinderen van nauwelijks één meter twintig bespringen een metershoge bok. Er is er geen één die verkeerd landt of valt. "Het maakt misschien een rommelige indruk, maar er is heel precies over nagedacht" aldus Elco. Er zijn looproutes waardoor de kinderen geordend van het ene naar het andere onderdeel kunnen. Bij het eetgedeelte bijvoorbeeld, komen de kinderen binnen via een soort 'splitsingssluis'. De brede toegang van de eetzaal, berekend op flinke drommen kinderen, is in tweeën gedeeld door een heuphoge wand. Voor kipnuggets rechts en voor frikadellen links. De uitgang is een brede gang, die de kinderen weer rechtstreeks naar het volgende onderdeel brengt.

In de roos

Bij het boogschieten staan de kinderen met het puntje van hun tong uit hun mond en de boog strakgespannen tot de pijlen weg zoeven. "Baf", vlakbij de roos. "Hier is het niet alleen uit praktisch oogpunt maar ook voor de veiligheid nodig dat alles goed is geregeld" zegt Elco. Hij is blij dat er een goede en zelfstandige organisatie is, die alle touwtjes zelf in handen kan houden. "Daardoor kunnen we efficiënt werken en een zo goed mogelijk evenement neerzetten" vertelt hij.

Zelfstandige stichting

Elco begon in 2002 met de Springdagen. Daarnaast richtte hij de turnverenigingen Turn2Move en Turn2Win op. "Het begon vrij bescheiden met een opblaasbare trampolinebaan en wat trampolines. In 2008 werden we een zelfstandige stichting. Het is langzaamaan gegroeid en nu is het een groot evenement met vijfhonderd deelnemers per dag. De overvolle zalen van de Staver onderstrepen zijn woorden en het succes van de Springdagen.

Meer berichten