Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Opbrengst vechtsportclinic overhandigd in Tanzania

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 7 september vond er in Dirksland een vechtsportclinic plaats met wereldkampioen K-1 Ernesto Hoos. Dit bracht ruim 3.300 euro op voor het goede doel. Initiatiefnemer Joost van 't Veld bezocht tijdens een reis door Afrika het project Rhotia Valley Children's Home om de cheque te overhandigen en hij gaf de weeskinderen een vechtsportclinic.

Het kinderdorp in Tanzania is een project van het artsenechtpaar Joris en Marise Koch. Er worden weeskinderen opgevangen die er onderwijs, voeding en opvoeding ontvangen. Joost vertelt over zijn ervaringen: "Het is ongelooflijk knap hoe ze het project hebben opgezet. Heel efficiënt en duurzaam, terwijl het wel gewoon een gezellig thuis is voor de kinderen die er wonen. Alle kinderen gaan naar school, het dorp heeft een eigen moestuin, koeien en zelfs een bakkerij, waardoor ze zelfvoorzienend zijn. Ze hebben hun eigen bron geslagen voor water en sinds kort kunnen ze zelfs van de uitwerpselen van de koeien biogas maken dat ze weer gebruiken in de keuken. Als je ziet hoe ze zijn begonnen 10 jaar geleden en waar ze nu staan, dan kun je enkel respect hebben."

Zelfvertrouwen

De Flakkeese vechtsporter vertelt over de kinderen die er wonen: "De verhalen van de kids zijn schrijnend en vaak niet te bevatten, maar als je ziet waar ze nu staan en hoe ze hun best doen op school, hoe ze mee helpen in het dagelijkse ritme, maar bovenal hoe ze weer spelen en lachen, dan zie je hoe geweldig dit project is en hoe goed het werkt. Nadat we alle kinderen hadden ontmoet, hebben we op een sportveldje aan de rand van het regenwoud getraind. Mijn dochter Maasje was assistent en hielp vol overgave mee. De training was een groot succes, de kids vonden het geweldig. Van jong tot oud, ze deden allemaal vol enthousiasme en inzet mee. Je kon zien dat de clinic veel deed met het zelfvertrouwen van sommige kids." Een medewerker van het project, die in de keuken werkt, was zo enthousiast, dat hij heeft gevraagd of hij in de toekomst de kinderen les mag geven.

'Even slikken'

Na het sporten heeft Joost namens Budokai Senshi de officiële cheque overhandigd. Joris en Marise Koch namen die dankbaar in ontvangst. Met het bedrag van € 3342,25 kunnen ze veel doen om de kinderen te helpen. Het geld wordt besteed voor de combinatie van onderwijs en sport. Na de overhandiging ging de hele groep op de foto, toen begonnen de kinderen spontaan een Engelstalig lied te zingen, waarin ze bedankten en zongen dat ze hopen de Flakkeese bezoekers in de toekomst opnieuw te ontmoeten. Joost: "Dat was een heel bijzonder moment, ik moest toen wel even slikken."

Meer berichten