Afbeelding

Italiaans restaurant op school

Algemeen 293 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Een bladerdeegbakje met rundvleesragout als amuse, tomatensoep met stokbrood en kruidenboter als voorgerecht, een pizza of penne carbonara als hoofdgerecht en crème brûlée als dessert. De bewoners van Salem uit Dirksland kregen een heerlijk Italiaans diner voorgeschoteld, gemaakt en opgediend door leerlingen van de CSG Prins Maurits.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De leerlingen, die dit jaar examen vmbo kader doen, hadden er serieus werk van gemaakt. Een draaiboek maken, taken verdelen, samenwerken, een boodschappenlijst samenstellen, menukaarten maken, een lokaal aankleden als restaurant… En op het moment suprême, woensdag 17 oktober, natuurlijk de keuken in om te koken. Bij de Prins Maurits noemen ze dit 'leren in een realistische context'.

Echt uitje
Voor de bewoners van Salem, een woonvoorziening van Sjaloom Zorg, was het diner in de Prins Maurits een echt uitje. Normaal gesproken koken ze zelf en eten ze in twee groepen. Nu hoefden ze alleen maar aan tafel te gaan zitten en zich te laten bedienen. Met z'n allen – dertien bewoners, een enkeling was verhinderd – aan één lange tafel.

Na het sfeervolle diner, was de klus nog niet geklaard voor de PM-leerlingen. Want zoals in een echt restaurant moesten ze natuurlijk ook de tafel afruimen, de boel schoonmaken, de ballonnen in de kleuren van de Italiaanse vlag weghalen en afwassen. Ook dat telt allemaal mee in het cijfer dat ze krijgen voor dit onderdeel 'zorg en welzijn'.

Uit de krant