De Reizende Dichters in het Trefpunt (foto Cora de Boed).
De Reizende Dichters in het Trefpunt (foto Cora de Boed).

Ode aan Flakkeese schrijvers

Algemeen 721 keer gelezen

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Tijdens het Literair Café in Het Trefpunt te Stad aan 't Haringvliet presenteerden De Reizende Dichters Bladerboek 6. Het boek heeft de titel 'woorden overleven' en is een ode aan schrijvers van weleer die een band met Goeree-Overflakkee hadden. Burgemeester Ada Grootenboer nam het eerste exemplaar in ontvangst tijdens de feestelijke en goed bezochte bijeenkomst.

Tekst: Kees van Rixoort

Bladerboek 6 is verschenen in het kader van het tienjarig bestaan van De Reizende Dichters. Het boek bevat een selectie van schrijvers en dichters "die ons voorgingen", van de zeventiende tot de eenentwintigste eeuw. Er staan schrijvers als Willem Walraven, Jan Knape, Rudolf van Reest en Cor van den Tol in, die ter wereld kwamen en/of werkzaam waren op het eiland, maar ook een dichter als Ed Hoornik, die het bekende gedicht van een verdrinking in Middelharnis schreef, en enkele dichters die tot De Reizende Dichters behoorden.

Van de circa twintig schrijvers en dichters staan, naast een portret, een korte biografie en een kenmerkend fragment van zijn of haar werk in het Bladerboek. Vervolgens: een ode van een van de Reizende Dichters aan de schrijver of dichter en – aan het eind – een bibliografie.

Tijdens het Literair Café in Stad lieten de Reizende Dichters hun ode op het podium horen. Ook was er een optreden van muziekgroep Enjoy. Burgemeester Grootenboer, die Bladerboek 6 uit handen van Reizende Dichter Niels Snoek ontving, was zichtbaar onder de indruk van wat het poëtische gezelschap neerzette in de afgelopen tien jaar en tijdens het Literair Café. "Met elkaar schrijven en betrokken blijven, mooi dat jullie dat doen met zoveel vrijwilligers. Daar ben ik erg trots op!"

Minder dan een week later kwamen De Reizende Dichters weer in de schijnwerpers te staan. Tijdens de uitreiking van de Rabobank Cultuurprijs waren er twee genomineerd: Jolanda Holleman en Frouke Bienefelt. De laatste won de prijs in de categorie 'dichters, volwassenen'.

Uit de krant