De blusgroep van Oude-Tonge blust de omgevallen pan met vet. Oude-Tonge eindigde in de eindklassering als achtste.
De blusgroep van Oude-Tonge blust de omgevallen pan met vet. Oude-Tonge eindigde in de eindklassering als achtste. Foto: Kees van Rixoort

Blusgroep Dirksland wint eilandelijke brandweerwedstrijd

Algemeen 313 keer gelezen

GOEDEREEDE – Een pan vet bij een feesttent die kantelt en vlam vat na een zetje van een schampende auto met een dronken chauffeur. Iemand in de tent die met brandwonden het water in springt. Een ander die rook binnen krijgt en onwel wordt. De dronken chauffeur die net voor de haven tot stilstand komt, maar door de doorgeschoven lading vanaf de aanhanger, een paar boomstammen, niet meer uit de auto kan komen. Met dit realistische scenario, aan de haven van Goedereede, moesten de blusgroepen zaterdag aan de slag tijdens de jaarlijkse eilandelijke brandweerwedstrijd.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

"Het doel van de wedstrijden is steeds meer bekwaamheid bij de blusgroepen tot stand brengen. En de onderlinge banden verstevigen", zegt Jan Tuns, de eilandelijke officier van dienst op Goeree-Overflakkee en secretaris van de eilandelijke brandweervereniging, die de wedstrijd deze keer organiseerde in samenwerking met de blusgroep Goedereede. "De wedstrijd is elk jaar in een ander dorp, altijd op de tweede zaterdag van oktober. Vorig jaar was het in Middelharnis, volgend jaar in Herkingen."

Het scenario voor de wedstrijd bevat altijd een aantal onderdelen uit dit rijtje: brand, technische hulpverlening, waterongeval en incident met gevaarlijke stoffen. In Goedereede, waar de hele dag veel publiek naar de verrichtingen van de blusgroepen stond te kijken, ging het om alle onderdelen behalve het laatste.

Goede scores

Volgens Jan Tuns, die het blussen, redden en zagen onder zonnige omstandigheden staat te bekijken, is het niveau van de eilandelijke brandweer over het algemeen in orde. "De scores op landelijke wedstrijden zijn doorgaans goed. Het kan natuurlijk altijd beter, maar het niveau is zonder meer goed", vindt de officier van dienst.

Wel blijkt het in sommige kleine kernen de laatste tijd lastiger om de blusgroep op voldoende sterkte te houden. "Bijvoorbeeld in Stad aan 't Haringvliet zitten ze te springen om vrijwilligers. Er zit een zekere spanning op. Het vergt ook wel wat van je als je brandweerman of -vrouw wil zijn. Er is echt aandacht voor nodig om met een kleiner clubje mensen de tankautospuit inzetbaar te houden." Sommige blusgroepen, zoals Herkingen, Stellendam en Dirksland, hebben een brandweervrouw. Grote aantallen vrouwen zijn echter niet te interesseren voor het bluswerk, is de ervaring. "Er is een zeker drempel, ook door de fysieke belasting", aldus Tuns.

In Goedereede kwamen zaterdag tien blusgroepen in actie. Alleen de Stellendamse brandweer ontbrak. Aan het eind van de dag vond de jury dat de blusgroep Dirksland zich het beste van de blussende en reddende taken had gekweten. De tweede plaats was voor Olympia (Middelharnis en Sommelsdijk) en Nieuwe-Tonge eindigde als nummer drie. Burgemeester Ada Grootenboer reikte de prijzen uit in de brandweergarage van Goedereede.

Uit de krant