Afbeelding

'Linksom of rechtsom van het aardgas af, op de Stadse manier'

Algemeen 263 keer gelezen

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Helaas, de subsidieaanvraag bij het ministerie van Binnenlandse Zaken is afgewezen. Er komt geen extra geld naar Stad aan 't Haringvliet om de overgang van aardgas naar waterstofgas soepeler te laten verlopen. Enige teleurstelling heeft de afwijzing wel opgeleverd in het dorp, maar van ontmoediging is absoluut geen sprake. "We gaan gewoon verder, op de Stadse manier", zegt Piet Diepenhorst, voorzitter van het Stadsoverleg.

Wat in Stad gaande is, is een gevolg van het Klimaatakkoord van Parijs en het besluit om vaarwel te zeggen tegen het aardgas. In 2050 moeten alle Nederlandse woningen en andere gebouwen aardgasvrij zijn. Overal in het land zijn proefprojecten gestart. Zo ook op Goeree-Overflakkee, waar de gemeente Stad aan 't Haringvliet als eerste kern vrij van aardgas wil maken. Het Stadsoverleg, de dorpsraad van Stad, was daar gemakkelijk voor te porren.

"Wij hadden al ideeën voor duurzame projecten", verklaart Diepenhorst het enthousiasme. "Zo willen we twee scholen en het dorpshuis samenvoegen in een Overtrefpunt. Verder is woningcorporatie Woongoed al duurzaam bezig in Stad en komt hier het Huis van de Toekomst. Bovendien hadden we al vaker succesvol samengewerkt met de gemeente, bijvoorbeeld bij het opknappen van de haven."

Actieve bewoners
Stad Aardgasvrij, hoe pak je dat aan? In de eerste plaats was het van belang het dorp bij het initiatief te betrekken. Dat gebeurde via een bewonersavond, overleg met ondernemers, het verspreiden van informatie via Stadsplein en het opzetten van een 'kernteam' met actieve bewoners, dat meedenkt en fungeert als klankbord. Ook coöperatie Deltawind is nauw betrokken bij Stad Aardgasvrij.

Inmiddels zijn de nodige stappen gemaakt. Netbeheerder Stedin onderzocht het aardgasnet van Stad en kwam tot de conclusie dat het bruikbaar is om er duurzaam waterstofgas door te transporteren. "Dat is de meest haalbare optie voor heel Stad", aldus Diepenhorst en Jan Maarten van der Steen, lid van het kernteam.

"Dit omdat er deels oudere woningen in het dorp staan, die moeilijk allemaal elektrisch zijn te maken met een warmtepomp en zonnepanelen. We sluiten geen optie uit en wie zonnepanelen op zijn dak wil leggen of zijn huis beter wil isoleren, moet vooral zijn gang gaan. Maar voor Stad als geheel is verwarming met waterstofgas het gemakkelijkst te realiseren. Koken kan ook op waterstofgas, maar omdat het onzichtbaar is en je het niet ruikt, zou er iets aan het gas moeten worden toegevoegd. Elektrisch koken ligt daarom meer voor de hand." De eerste concrete stap zou een experiment in één straat kunnen zijn.

Gasfabriek, windmolen
Aardig detail: als het waterstofgas door de Stadse leidingen gaat stromen, is dat een terugkeer naar vroeger tijden. Vóór het aardgas was waterstofgas dé manier om woningen van brandstof te voorzien. In veel dorpen stond een gasfabriek om het goedje te fabriceren. Nu is de gedachte om waterstof te maken met behulp van een windmolen. Het zou een van de windmolens in de directe omgeving van Stad kunnen zijn.

Het proefproject past bij het ondernemende dorp Stad, zo maakt Diepenhorst duidelijk. Vanwege de focus op duurzaamheid die er al langer is. "En vanwege de groene omgeving en de landelijke ligging. Dat willen we graag zo houden. Met fossiele brandstoffen kom je echt niet verder, dat is helder. Duurzaamheid heeft de toekomst, de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Stad Aardgasvrij leeft in het dorp, er is enthousiasme."

Natuurlijk is er wel de vraag wat dat allemaal gaat kosten. Bij de overgang naar waterstofgas is het ombouwen van de cv-ketel noodzakelijk. Misschien is zelfs niet aan de aanschaf van een nieuwe ketel te ontkomen. "We onderzoeken of er een soort lening mogelijk is om die financiële stap gemakkelijker te kunnen maken", zegt de voorzitter van het Stadsoverleg. "Want het moet wel betaalbaar zijn voor iedereen." Jan Maarten van der Steen: "Vergeet ook niet dat het aardgas steeds duurder wordt. En dat we allemaal een keer om moeten schakelen. Je móét."

Doorgaan
Zo'n subsidie zou hebben geholpen om Stad Aardgasvrij een impuls te geven. Nu die niet doorgaat, laat Stad het hoofd niet hangen. "We gaan op zoek naar andere potjes, energieaanbieders benaderen, connecties in ons netwerk aanboren. Linksom of rechtsom zullen we ons doel bereiken. Subsidie is maar een hulpmiddel, meer niet. We gaan gewoon door. Het is een project van lange adem, maar over vijf jaar moet er wel wat staan…"

Artikelserie: Van het aardgas af (slot)

Dit is het zevende en laatste artikel in een serie over 'van het aardgas af'. De serie startte met een interview met architect Krijn Ratsma. Daarna volgden artikelen over de WoonWijzerWinkel, de gemeente Goeree-Overflakkee, ontwikkelaar Wonen op Flakkee, woningcorporatie FidesWonen en Lambert Kozijnen.

Tijdens de Omloop vestigden de bewoners van Stad door middel van ludieke acties de aandacht op de duurzame toekomstplannen.

Uit de krant