Afbeelding

Jan v.d. Bos bouwt modellen van visserschepen

Algemeen 311 keer gelezen

SOMMELSDIJK – In zijn werkplaats met draaibank, in de schuur bij zijn woning aan de Ringstraat 4 in Sommelsdijk brengt modelbouwer Jan v.d. Bos (50) menig uurtje door. Dat naast zijn gewone werkzaamheden. Hij is actief als fruitteler, zzp-er en als ongedierte bestrijder. Meestal is zijn inzet op het eiland. Soms ook voor een deel in de regio. Zijn grote gepassioneerde hobby is het minutieus nabouwen, vanaf originele tekeningen, van Goereese en Stellendamse kotters uit de eilandelijke vissersvloot.

Door Jaap Ruizeveld

De GO 55, 1 en 9 en bijvoorbeeld de Stellendam 7 waren onlangs te zien in het zorgcentrum De Vliedberg in Ouddorp tijdens de Week van de Goereese Vis op de garnalenpel-bijeenkomst. De modellen worden gemaakt op de schaal 1:25. Dat vergt opstelruimte. Alle modellen kunnen uiteraard niet in de huiskamer worden tentoongesteld. Hoewel echtgenote Anette haar man van harte steunt in zijn hobby zou dat een beetje te veel van het goede zijn. Dit met uitzondering echter van de eerste versie van de GO 55 die bij de entree van de kamer direct opvalt.

Verbouwen

De overige modellen zijn zorgvuldig in kratten opgeslagen in zijn schuur. Daar is het werkdomein van Jan, waar hij inmiddels aan een tweede versie van de GO 55 werkt. Er komt te zijner tijd zelfs een derde uitgave, want de kotter is in de loop der jaren enkele keren verbouwd. Dat had alles te maken met de veranderingen die zich in de visserijsector hebben voorgedaan. Crisisjaren, verkoop van kotters, saneringsronde. En nu actueel de onzekerheid die voortduurt over de pulsvisserij. Het zijn voor insiders bekende onderwerpen, zegt Jan.

Bouwpakket

Wekelijks besteedt hij - zeker de laatste 10 jaar -7 tot 8 uur aan zijn hobby. Het begon eigenlijk al op 12-jarige leeftijd toen hij als cadeau een bouwpakket kreeg en daarmee enthousiast aan de slag ging. In de loop der jaren werd het vizier geheel op de vissersschepen gericht. Dat werd nog verstevigd doordat hij op de GO 55 enkele keren kon meevaren. Opstapper is overigens een te groot woord daarvoor zegt Van de Bos bescheiden. Wel ontstonden er toen contacten met de schipper / eigenaar.

Op beurzen

Zijn modellen zijn op diverse beurzen te zien. Van Breskens tot eind dit jaar in Urk. Maar verkopen, geen sprake van. " Ik kan er geen afstand van doen". Het is uiteraard plezierig te zien en te horen dat er belangstelling voor de modellen is. Maar zelfs uiterst serieuze verzoeken - van een groothandelaar / reder - tot verkoop, het is is aan Jan op dit moment niet besteed. Met uiterste precisie wordt een geraamte geformeerd. De romp (polyester) van het schip geschuurd en stap voor stap volgt de opbouw.

Voor de masten (messing) kent hij zijn adresjes. Een familielid helpt met het 'breien'van de netten. Verder is het een solo-activiteit. Aan de bouw van een model werkt hij op basis van zijn wekelijkse inzet, gemiddeld 2 jaar. Soms iets langer. Je moet je materiaal (lees hout) verzamelen, Er komt heel wat bij kijken, geeft hij aan. Jan v.d. Bos vertelt dat er op het eiland 2 modelbouwverenigingen actief zijn. Hij is voorzitter van de modelbouwvereniging Flakkee in Middelharnis en op dit hobbyvlak is hij ook actief in Hoogvliet.

Afbeelding

Uit de krant