Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Stereoprikken in de Staver

SOMMELSDIJK - Groepjes tieners druppelen gestaag binnen, meestal wat onwennig en soms ronduit ongemakkelijk kijkend. Want vandaag krijgen ze hun vaccinatie en dat betekent een naald in je arm.

Door Lars Jacobusse

Woensdag organiseerde het Centrum voor Jeugd en Gezin een vaccinatiemiddag in de Staver in Sommelsdijk. "Er wordt vandaag op van alles geprikt," vertelt een woordvoerder. "Onder andere het Rijks Vaccinatie Programma en op Baarmoederhalskanker. Meisjes die dit jaar 13 worden, ontvangen deze middag de vaccinatie tegen het baarmoederhalskankervirus. Dit gebeurt om deze ernstige ziekte zoveel mogelijk te voorkomen. De afkorting HPV staat voor humaan papillomavirus, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De twee HPV-varianten waartegen gevaccineerd wordt veroorzaken zo'n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Hiertegen kunnen meisjes zich laten inenten. Er zijn twee prikken met enige tussentijd nodig, om voldoende bescherming te krijgen.

Er wordt ook geprikt op het meningokokkenvirus. "Dit virus neemt de laatste tijd in hevigheid toe, daarom wordt er nu op geprikt," vertelt de woordvoerder. "Sommige kinderen krijgen vandaag twee prikken. Eén in de ene arm en één in de andere arm. Dat is dan voor twee verschillende dingen. Dat heet stereoprikken. Nee, dat is geen grapje maar echt jargon."

Volgens de laatste cijfers van het RIVM bedraagt het percentage inentingen tegen baarmoederhalskanker op Goeree-Overflakkee in 2018 31,9%. Het percentage inentingen tegen meningokokken bedraagt 89,1%. Dat laatste is wat lager dan het landelijk gemiddelde: in de meeste gemeenten ligt het percentage iets boven de 90%. Dat heeft volgens het RIVM vooral te maken met bezwaren op grond van het geloof. In gemeenten waar minder wordt gevaccineerd is volgens hen het aantal SGP-stemmers hoger. Ook antroposofen zijn vaak tegen inenten.

Volgens de woordvoerder van het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft vaccineren zijn nut bewezen, maar andere visies respecteert hij: "beide kanten staan er heel geharnast in. Het is best lastig een genuanceerd gesprek aan te gaan. Het enige dat ik kan zeggen is dat bepaalde ziektes niet meer voorkomen omdat we vaccineren." Voor wie meer informatie wil over het vaccinatieprogramma is een speciale website opgezet: www.eenprikzogepiept.nl. Voor wie benieuwd is naar de argumenten van tegenstanders van vaccinatie: www.stichtingvaccinvrij.nl.

Meer berichten