Afbeelding

Nieuw: vogels kijken op de Menheerscheplaat

Algemeen 268 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Krakeenden, slobeenden, kieviten, aalscholvers, zelfs zilverreigers – ze zijn allemaal te zien aan de oever van het Haringvliet. Sinds de opening van een vogelkijkscherm op de Menheerscheplaat, afgelopen vrijdagochtend, is dat gemakkelijker geworden. Wethouder Berend Jan Bruggeman luisterde het officiële moment op met een symbolische openingshandeling: het vastschroeven van een bordje met daarop de naam 'De Visdief'.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het vogelobservatiepunt is te vinden aan het eind van een nieuw wandelpad van ongeveer 500 meter, volgens de aanduiding op het bordje aan de voet van de Westhavendijk nabij de sluis. Het voert de wandelaar door het ruige gebied van de Menheerscheplaat, dat voorheen hermetisch gesloten was voor het publiek. Onderweg kom je, in dit seizoen, onder andere bloeiende reuzenbalsemien en heemst tegen. Je hoort cetti's zangers en met een beetje geluk kom je reeën en misschien zelfs bevers tegen. Dit door vlier en meidoorn verruigde gebied is een broedplaats voor de blauwborst.

Kuit schieten
Beheerder Staatsbosbeheer heeft de Menheerscheplaat een impuls gegeven door kreekjes uit te baggeren en obstakels te verwijderen. Daardoor heeft het water van het Haringvliet toegang tot het gors en hebben vissen de mogelijkheid om kuit te schieten in de ondiepten.

Een impuls is daarnaast 'De Visdief', die niet alleen hoge maar ook lage kijkspleten heeft, waardoor ook kinderen de vogels goed kunnen bekijken. Er komt nog een informatiepaneel met daarop de meest voorkomende vogels. Voor de oever verrijst medio volgend jaar nog een eilandje, dat net boven water uit steekt. Dat moet een broed- en foerageerplek worden voor kustvogels.

Nationaal Park
De ontwikkelingen op de Menheerscheplaat zijn een onderdeel van een groter geheel, waarin bijvoorbeeld ook het toegankelijk maken van natuurgebied Scheelhoek en het realiseren van een 'vogelkijkboulevard' op de Hellegatsplaten zijn opgenomen. De ambitie is om voor het Haringvliet en de Biesbosch in 2021 het predicaat Nationaal Park binnen te halen. Dat is exact zeshonderd jaar na het ontstaan van de Biesbosch.

Volgens wethouder Bruggeman zijn het wandelpad en het observatiepunt "heel belangrijk" om de natuur te ontsluiten voor bewoners van Goeree-Overflakkee en toeristen. "Dit zet het eiland op de kaart", zei hij nadat hij het bordje had vastgemaakt. "Veel kijkplezier."

De officiële handeling op de Menheerscheplaat was tevens de opening van het Haringvlietweekend, een lang weekend vol activiteiten voor jong en oud om het Haringvliet en de omliggende natuur te ontdekken en te beleven. Daar waren verscheidene organisaties bij betrokken, waaronder IVN Natuureducatie, Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds, het Droomfonds en de provincie Zuid-Holland.

Uit de krant