Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Streekmuseum scoort met Flakkeese sleutelhangers

SOMMELSDIJK – Na de als Delfts blauwe tegel uitgevoerde onderzetters, is het Streekmuseum Goeree-Overflakkee nu ook gestart met de verkoop van sleutelhangers met de bekende blauwe bebouwde kom-borden van de kernen op het eiland.

Van Dirksland zijn er zelfs twee: Dirksland en Klein Parijs. Een aantal plaatsnamen staan in dialectvorm op de bordjes. Aan de ene kant is het bord te zien dat het begin van de bebouwde kom aanduidt, aan de andere kant het bord met een rode streep door de naam: einde bebouwde kom.
Het Streekmuseum begon met bordjes van Menheerse en Sommerdiek. Het probeersel was direct een groot succes én leidde tot de vraag waar de sleutelhangers met bordjes van Oude-Tonge, Ouddorp, Melissant, et cetera bleven. Die zijn er nu dus. Ze kosten 4 euro.
De onderzetters zijn er al langer, sinds juni 2018. Er staan teksten op als 'Wat een prol bin joe!', 'Van wie bin joe d'r één' en 'Lae mar tuie'. Er zijn ongeveer dertig verschillende onderzetters, waarvan een aantal is uitverkocht. Duizenden zijn er al over de toonbank gegaan. De onderzetters kosten 2 euro, of drie voor 5 euro of zes voor 10 euro (in het laatste geval met doosje).
De onderzetters en sleutelhangers passen bij de doestelling van het museum: het Streekmuseum vertelt eilandverhalen, in dit geval het verhaal van het dialect. Bovendien brengt het wat extra inkomsten in het laatje.

Poortvliet
In het museum zijn tijdelijk originele werken van Rien Poortvliet te zien. Het gaat om een selectie uit de boeken 'Langs het tuinpad van mijn vaderen' en 'Het brieschend paard'. Het opluisteren van deze tijdelijke tentoonstelling met een aantal echte Zeeuwse en Vlaamse trekpaarden viel zaterdag letterlijk in het water. De mencombinaties kozen, overvallen door regen en wind, aan de rand van Sommelsdijk alras de terugweg naar Dirksland.

Meer berichten