Logo eilandennieuws.nl
Gemobiliseerde soldaten tijden 1914-1918 in de Sint Joris Doelstraat te Sommelsdijk.
Gemobiliseerde soldaten tijden 1914-1918 in de Sint Joris Doelstraat te Sommelsdijk. (Foto: )

'De vergeten oorlog' Lezing over Goeree-Overflakkee tijdens de Eerste Wereldoorlog

SOMMELSDIJK - Dit jaar is het honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. De oorlog die aan het neutrale Nederland is voorbijgeraasd, staat in andere landen nog steeds bekend als de grote oorlog.

In met name Engeland en Frankrijk wordt dan ook veel aandacht besteed aan dit jubileum. Musea geven hun collectie een update en op verschillende plaatsen worden grootschalige herdenkingen gehouden.
In Nederland lijkt de Eerste Wereldoorlog echter een vergeten conflict te zijn. Tot een aantal jaren terug werd er op veel scholen ook nauwelijks aandacht aan besteed. Opmerkelijk genoeg is het juist wel een boeiende periode van onze geschiedenis. Niet meedoen aan een oorlog betekent namelijk niet dat wij er als Nederland niets van hebben gemerkt. Integendeel. Ook over ons eiland zijn bijzondere verhalen te vertellen: het was een spannende periode waarin velen te maken kregen met de gevolgen van de eerste mondiale oorlog. Bijzonder was bijvoorbeeld dat de Nederlandse opperbevelhebber van Land en Zeemacht een Flakkeeënaar was, namelijk Cornelis Jacobus Snijders, in 1852 geboren te Nieuwe-Tonge. Verder zijn er nog tal van opmerkelijke historische gebeurtenissen op te rakelen. Denkt u maar aan de mobilisatie van alle landweermannen en miliciens, de portvangst in Goedereede (dat nog steeds gevierd wordt tijdens de Portdagen) en de driehonderd Belgische vluchtelingen die in 1914 hun heil zochten op ons eiland. Een aantal van deze vluchtelingen zijn zelfs op Goeree-Overflakkee gebleven en hun nazaten wonen er soms nog.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis wordt dit verborgen verleden voor u zichtbaar gemaakt. Er worden tal van activiteiten verzorgd, waaronder een lezing waarin de geschiedenis van Goeree-Overflakkee tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt uitgediept. Deze lezing, 'De vergeten oorlog', kunt u bijwonen in Oudorp en in Oude-Tonge, zodat zoveel mogelijk eilandbewoners bereikt kunnen worden.
Lezing donderdag 4 oktober 2018 – 19.30-21.30 uur, vestiging bibliotheek Ouddorp, Raadszaal, Raadhuisstraat 4, en een lezing op dinsdag 30 oktober 2018 – 19.30-21.30 uur
Woonzorgcentrum Ebbe en Vloed Oude-Tonge, 't Getij 3.

Kijk voor meer informatie over de Maand van de Geschiedenis en alle activiteiten op www.demotte.nl.

Meer berichten