Afbeelding

Kinderen leren verkeer kennen in Dirksland

Algemeen 422 keer gelezen

Vrijdag werd de zestiende Verkeersveiligheidsdag gehouden in Dirksland. Kinderen van groep 6,7 en 8 van van basisscholen in Dirksland, Herkingen en Melissant  mochten meedoen.

Tekst en foto's: Lars Jacobusse

Een grote groep kinderen staat naast een vrachtwagen te luisteren naar de uitleg van een 'chauffeur' die uitlegt hoe een dode hoek werkt: "Jullie mogen straks allemaal even in de vrachtwagen kijken". Spontaan gaat er een uitbundig gejuich op. Maar eerst mogen ze op de plek gaan staan waarvan zij denken dat het de dode hoek is. De meeste kinderen zwermen meteen alle mogelijke richtingen in maar er is ook een jongetje dat uitgebreid de spiegel van de vrachtauto bestudeert om te kijken waar de dode hoek zit.

Een eindje verder is een fietsparcours waar een groep kinderen met hun fietsen laveert. In de gymzaal van sportcomplex De Gooye, waar het evenement wordt gehouden, is een spel bezig. Kinderen leren hier wat de effecten van alcohol en drugs op het verkeer zijn. Met 'oogkleppen' op rennen ze als verdwaasde junks rond over een parcours dat ze moeten proberen te volgen. Aan de andere kant van het complex wordt een remproef gehouden. Een dummy "Kareltje" geheten, is slachtoffer van deze remproeven. Een auto rijdt er met een bepaalde snelheid op af en gaat op een bepaalde afstand remmen. De kinderen moeten Kareltje zo plaatsen dat hij niet wordt aangereden. Meestal gaat het mis en Kareltje wordt meer dan eens aangereden.

"Deze dag wordt georganiseerd vanuit de RPV (Regionale Projectgroep Verkeersslachtoffers red.). Het streven is nul verkeersslachtoffers. Dit evenement valt onder de 'themaweek maak een punt van nul'" vertelt een zegsvrouw van de organisatie. "Hier wordt de hele week op allerlei plekken aandacht aan besteed. In Dirksland is de inzet groot. Vanochtend was de vrachtwagen niet op tijd. Toen heeft een ouder een brandweerwagen geregeld. Echt fantastisch." Aan betrokkenheid dus geen gebrek. Ook bij de kinderen lijkt dat geen probleem. Nu maar hopen dat het gaat helpen in de strijd tegen verkeersslachtoffers.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant